Skalica sa môže pochváliť okrem jedinečnej architektonickej štruktúry a bohatého kultúrneho života aj chutnými špecialitami, ktoré spolu správne chutia len na Záhorí. Keď sa povie Skalica každému sa hneď vybaví sladká špecialita „Skalický trdelník..

V októbri 2007 získal Skalický trdelník ako prvý slovenský potravinársky výrobok ochrannú značku Európskej únie a Slovensko tak má vďaka Skalickému trdelníku prvé ochranné označenie riadne zaregistrované Európskou komisiou.

 

tzv. Čierna kuchyňa autor Eduard Timko

 

Skalický trdelník je sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi, ktorej výroba má dlhú tradíciu. Koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe, filozof a básnik gróf József Gvadányi. Ten do svojich služieb prijal kuchára zo Sedmohradska. V ústnom podaní sa hovorí, že to bol práve on, kto priniesol do Skalice recept na výrobu trdelníka. Skalický trdelník sa v meste dodnes vyrába pôvodnou metódou pečenia na otvorenom ohni podľa tradičnej receptúry. Cesto sa namotáva na drevený valček „trdlo“ a otáčaním sa pečie na ohni vo Františkánskom Kláštore v tzv. čiernej kuchyni.

 

Autor článku: Turistická informačná kancelária Mesta Skalica

Foto: Eduard Timko