Turizmus je vysoko komplexným hospodárskym odvetvím so všetkým, čo k tomu patrí, tzn. s produktom, propagáciou, predajom, špecifickými modelmi partnerstiev, technológiami a dravou konkurenciou. Dobré poznanie tohto priemyslu je nevyhnutné pre jeho úspešný rozvoj v oblastiach, ktoré majú na to predpoklady. Predpokladom rozvoja je prostredie atraktívne na trávenie voľného času (prírodné krásy, historické pamiatky alebo čulý mestský život s atrakciami), s ľuďmi ochotnými „slúžiť“ v službách iným, s náležitou komerčnou a nekomerčnou infraštruktúrou podporujúcou cestovanie a pobyt vrátane fungujúceho systému, ako toto všetko riadiť.

 

Zmeny na trhu turizmu v posledných rokoch priniesli aj fakt, že konkurenčnou jednotkou už nie je samotný hotel, penzión alebo aquapark, ale práve väčší celok – tzv. cieľové miesto pre návštevníka, inak tiež turistická destinácia. Práve destináciu (krajinu, región, lokalitu) si hosť vyberá ako cieľ svojej cesty/pobytu. Cieľové miesto sa vyznačuje aj tým, že disponuje potrebnými ubytovacími či gastromickými zariadeniami a možnosťami zábavy či trávenia voľného času. Viaceré definície hovoria o tom, že práve tým sa destinácia stáva komplexným produktom a zároveň jednotkou hospodárskej súťaže, ktorá musí byť strategicky riadená. To znamená, že existuje riadená spolupráca medzi (najlepšie všetkými) subjektmi, ktoré tvoria a ovplyvňujú zážitok návštevníka. Vymedzenie hraníc destinácie má svoje pravidlá. Destinácie vznikajú buď definovaním zákazníkmi ,alebo administratívnym vymedzením. Obvyklejší a prirodzenejší je prvý prípad, kedy destinácia zahrnie do svojej pôsobnosti územie, v rámci ktorého sa návštevníci obvykle pohybujú – do prirodzenej vzdialenosti od istého bodu z cieľového miesta.

 

Pojem destinačný manažment sa chápe jednak ako riadiaca organizácia určitej turistickej oblasti a zároveň ako isté procesy. Organizácie destinačného manažmentu (DMO) nahradili v úspešných destináciách v zahraničí predchádzajúce organizačné štruktúry už v 90-tych rokoch 20. storočia. S modernejšími prístupmi k manažovaniu a marketingu turizmu sú dnes tieto organizácie považované za najrozvinutejšiu formu riadenia cestovného ruchu. Cieľom zakladania organizácií destinačného manažmentu sú aktivity zamerané na permanentné zvyšovanie počtu návštevníkov v destinácii, výdavkov návštevníka počas pobytu, zvyšovanie počtu vracajúcich sa návštevníkov, predĺženie počtu dní strávených v destinácii.

 

Toto je viac menej teória a aj región Záhorie ako turistická destinácia ma svoj vlastný destinačný manažment (Oblastná organizácia cestovného ruchu Záhorie), ktorý sa chápe jednak ako riadiaca organizácia určitej turistickej oblasti a zároveň ako isté procesy.

Ako to ma fungovať v praxi potvrdzuje susedné Slovácko ktoré už v roku 2011 získalo titul „Evropská excelentní destinace“. Že je to o tvrdej dlhoročnej práci potvrdzuje aj tajomníčka združenia Regionu Slovácko Renata Polišenská z Uherského Hradiště, ktorá je historicky prvou držitelkou ocenenia „Srdcař cestovního ruchu Východní Moravy“. Gratulujeme.

Foto: dennik.cz

 

Historicky první SRDCAŘKOU CESTOVNÍHO RUCHU VÝCHODNÍ MORAVY se stává RENÁTA POLIŠENSKÁ, TAJEMNICE REGIONU SLOVÁCKO! :)www.ccrvm.cz/doc/HIT_SEZONY

Posted by Region Slovácko on 27. február 2016