Námestím SNP v Bratislave dnes zneli slová ako sloboda, odvaha, vďaka a jasné odkazy dnešnej, ale i budúcim generáciám a to pri príležitosti výročia Slovenského národného povstania, od ktorého uplynulo už 72 rokov.

“Každý rok sa tu schádzame, aby sme si tu pripomenuli asi najsvetlejšiu dejinnú kapitolu slovenského národa a to vzopätie voči fašizmu. Každý rok sa tu schádzame, aby sme si pripomenuli, že sloboda  a demokracia nie sú zadarmo. Každý rok si tu uctievame obete a každý rok si dávame sľub, že kedykoľvek sa stretneme s fašizmom, tak sa mu postavíme. Bohužiaľ pravda je taká, že dnes chodia v bagandžiach nie len mladí ľudia, hovoria fašistické pozdravy a dokonca sa tlačia aj do riadenia tohto štátu, prípadne niektorých krajov. Je to pre nás v skutočnosti obrovská výzva, lebo ak chceme  naplniť to za čo obetovali naši otcovia a dedovia svoje životy, ak chceme ten ideál naplniť, tak sa mu musíme postaviť. Lebo len vtedy má zmysel celá tá obeť, ktorú si pripomíname,“ apeloval počas pietneho aktu predseda BSK Pavol Frešo.

 

Každoročného kladenia vencov pri pamätníku na Námestí SNP a pietneho aktu sa pri príležitosti 72. výročia SNP zúčastnili predseda BSK Pavol Frešo, župní poslanci Roman Maroš, Oliver Solga, Dušan Pekár, podpredseda vlády SR Peter Pellegrini, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely, zahraniční diplomati, zástupcovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov ako i účastníci povstania.

„Musím povedať za seba, za svojich spolupracovníkov, ale aj za ľudí v Bratislavskom kraji, že veľmi hlboko cítime, čo všetko museli tí ľudia pred nami obetovať, aby sme žili v slobode a demokracii. Zároveň cítim obrovský nepokoj z toho, že vidíme nástup fašizmu, nástup nenávisti,. Hovorím jednu hlbokú pravdu, tí pred nami to mali ťažšie a my sme zodpovední za to, že sa tomu fašizmu postavíme dnes. Skutočne smelo do toho, lebo sloboda a demokracia je teraz v našich rukách,“ dodal Pavol Frešo.

 

Zdroj: region-bsk.sk