Bratislavský samosprávny kraj je na prvom mieste v štatistikách návštevnosti aj v prvom polroku roku 2016. Dovedna ho navštívilo viac ako 600 tisíc návštevníkov. Turistická ponuka bratislavského regiónu je z roka na rok bohatšia aj vďaka spolupráci jednotlivých subjektov cestovného ruchu. Práve im bola venovaná dnešná prvá regionálna konferencia „Cestovný ruch pre všetkých“, ktorej ústrednou témou bola stratégia rozvoja turizmu.

“Bratislavský región dlhodobo kraľuje štatistikám návštevnosti a inak tomu nebolo ani v prvom polroku tohto roka. Takmer 400 tisíc zahraničných návštevníkov je toho jasným dôkazom,” vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Nárast návštevnosti zaznamenal bratislavský región aj v prvom polroku 2016. Zatiaľ čo v minulom roku prišlo v prvom polroku do regiónu 519 373 návštevníkov, v období od januára do júna 2016 to bolo až 606 153 návštevníkov, čo je nárast o 16,71%. Zahraničných návštevníkov bolo 384 051, teda o 16,27% viac ako minulý rok. Rovnako sa v bratislavskom kraji zvýšil aj počet prenocovaní. Z minuloročných 1 041 180 prenocovaní, v prvom polroku 2016 narástol počet na 1 215 464 prenocovaní. V prvom polroku 2016 prekvapil región Malacky, ktorý zaznamenal takmer tretinový nárast návštevnosti (27,82%) a stabilne vysoká návštevnosť bola aj v okrese Senec, ktorý navštívilo viac ako 22 tisíc ľudí.

“Turistickú ponuku rozširujeme každý rok a neustále vylepšujeme naše tradičné produkty. V tomto roku sme oživili tradíciu ríbezľového vína v bratislavskom Devíne, zo Slovenského Grobu sme spravili oficiálne Kráľovstvo husaciny a nové prvky sme priniesli aj do hry “Objavuj poklady bratislavského regiónu”. Každým rokom rozširujeme ponuku Farm Festu, z ktorého sa stáva súčasť takmer každých hodových slávností v regióne. Dnešná konferencia nám priniesla aj mnoho podnetov a množstvo dôležitých kontaktov pre našu ďalšiu prácu a rozvoj turistickej ponuky bratislavskej župy,” vysvetlil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Návštevnosť bratislavského regiónu a jeho ponuka pre turistov kontinuálne narastá aj vďaka spolupráci subjektov cestovného ruchu. Tí najvýznamnejší sa dnes stretli v Senci na prvej regionálnej konferencii „Cestovný ruch pre všetkých“, ktorá v štyroch paneloch predstavila vízie, stratégie  a najmä modely spolupráce, ktoré budú slúžiť rozvoju turizmu. Okrem domácich zástupcov, či už Oblastných organizácií cestovného ruchu alebo podnikateľov podnikajúcich v cestovnom ruchu, prišli do Senca prezentovať svoje skúsenosti aj zahraniční hostia. Boudewijn Bokdam z Amsterdam Marketing predstavil možnosti ako dostať návštevníkov mesta z centra do širšieho metropolitného územia a svoju prácu prišli prezentovať aj z Centrály cestovného ruchu – Jižní Morava. Jej zástupkyňa Monika Hlávková vysvetlila ako vytvoriť produkt atraktívny pre návštevu mesta a regiónu. Panelových diskusií sa zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík, primátor Stupavy Roman Maroš či riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK Barbora Lukáčová. Organizátormi 1. ročníka regionálnej konferencie „Cestovný ruch pre všetkých“ je Krajská organizácia cestovného ruchu Bratislava Region Tourism, Bratislavský samosprávny kraj a Slovenský dom Centrope.

 

Zdroj: region-bsk.sk