SENICA – Spolu 65 titulov sa uchádzalo o priazeň priateľov knižnej produkcie v 8. ročníku čitateľskej ankety o „KNIHU ZÁHORIA 2015“ z produkcie minulého roka. Anketu spoločne vyhlásili Záhorská knižnica v Senici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Záhorské múzeum v Skalici (ištitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja) a Mestské centrum kultúry Malacky z Bratislavského samosprávneho kraja.

O výsledku rozhodli čitatelia hlasmi odovzdanými jednotlivým titulom do 30. septembra 2016 vo verejných knižniciach Záhoria, alebo internetom na webových stránkach vyhlasovateľov. Knihy do ankety navrhli čitatelia, knihovníci, autori, vydavatelia, kníhkupci, distribútori, obce a mestá ako investori či iniciátori vydania kníh. Knihy museli mať pridelené medzinárodné číslo ISBN. Nebolo dôležité, aký žáner reprezentovali (beletria, poézia, odborno-populárna, vedecká, detská literatúra,…), museli však byť vydané v roku 2015 a s regiónom Záhoria späté buď tematicky, autorom textovej či obrazovej časti, alebo inak.

Internetové hlasovanie bolo technicky zabezpečené proti zneužitiu mnohonásobným hlasovaním v prospech jedného titulu z jednej elektronickej adresy. Výsledky zosumarizovali, odsúhlasili a zápisnicou víťaza potvrdili v Skalici 14. októbra 2016 zástupcovia vyhlasovateľov – riaditeľky Záhorskej knižnice v Senici Katarína Soukupová, Záhorského múzea v Skalici Viera Drahošová a za Záhorskú galériu Jána Mudrocha v Senici Alžbeta Pulmannová.

Výsledky čitateľskej ankety o titul „KNIHA ZÁHORIA 2015“ budú oficiálne zverejnené v piatok 28. októbra 2016 na podujatí od 17. hodiny v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici za účasti autorov, vydavateľov i samospráv obcí a miest Záhoria. Záujem verejnosti o hlasovanie i v 8. ročníku potvrdil popularitu ankety, v ktorej o víťazovi nerozhodovali odborné poroty, kritici alebo recenzenti, ale iba samotní čitatelia.

Kým odovzdáme ocenenia víťazom, aspoň naznačíme, že o víťazoch rozhodlo spolu 2416 hlasov, z ktorých 758 pridelili čitatelia internetom a 1658 hlasovaním vo verejných knižniciach Záhoria. Víťazným titulom v internetovom hlasovaní je so 194 hlasmi kniha Pavla Dinku „Skalické búdy“ (celkom dostala 321 hlasov a obsadila v absolútnom poradí 2. miesto). Najviac hlasov pridelených vo verejných knižniciach – 303 získala kniha Petra Brezinu a Jána Petra „Senica v nostalgii pohľadníc“ (spolu má 349 hlasov) a stala sa držiteľkou titulu „KNIHA ZÁHORIA 2015“. Treťou najúspešnejšou v 8. ročníku čitateľskej ankety s 289 hlasmi (z toho internetom 101 a 188 hlasmi vo verejných knižniciach) je kniha Martina Macejku – „Malacky v dejinách“.

Pri vyhlásení výsledkov organizátori uverejnia ďalšie zaujímavé štatistické údaje z ankety a predstavia autorov najúspešnejších kníh. Z víťazných titulov zaznejú úryvky a na výstave bude prezentovaných všetkých 65 súťažiacich kníh. Program v hudobnej časti obohatí hrou na klavír zástupca riaditeľa Základnej umeleckej školy v Skalici a zároveň korepetitor „Speváckeho zboru mesta Senice Cantilena“ Roman Blaha, úvod slávnosti knihy na Záhorí bude patriť básni Pavla Stanislava Piusa v podaní autora.

 

Zdroj: Záhorská knižnica