Krásny a majestátny, v bielom prevedení – taký je mestský adventný veniec. Vidieť ho môžete pri vstupe do mestského úradu, v premiére na Bernolákovej ulici, kam sa radnica presťahovala len v auguste tohto roku.
Symbol adventu sa zrodil pod rukami zamestnankyne TEKOSu Júlie Frázovej. „Veniec som uvila tak, ako som to cítila – mal byť jemný, nežný, pričom biela farba symbolizuje čistotu, ktorá týmto dňom prináleží,“ prezradila šikovná záhradníčka a my môžeme konštatovať, že sa jej predstava naplnila do dôsledku.

Základ venca tvoria vetvičky stálozelených drevín – tuje, cyprušteka, borovice a krušpánu. J. Frázová ich natesno a v jednom smere naviazala na pevnú konštrukciu, kým ju celkom nezakryla. Na rad prišlo upevnenie sviec s trblietkami, umelých vianočných ruží, mašlí a ďalších ozdôb, všetko v jednotnom bielom tóne. Vďaka tomu veniec pôsobí slávnostne, no zároveň pokorne, veď práve o tom by malo byť štvortýždňové liturgické obdobie pred Vianocami.

Atmosférou najkrajších sviatkov v roku teda dýcha už aj malacká radnica. Mestský adventný veniec požehnal malacký farár Miloš Kohútek v Kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie počas koncertu na prvú adventnú nedeľu. Ako prezradila Júlia Frázová, tvorba vianočných dekorácií je pre ňu koníčkom a každoročne nimi poteší celú rodinu. Za to, že urobila radosť aj všetkým na malackej radnici a návštevníkom úradu, jej srdečne ďakujeme.

Zdroj: malacky.sk, text I. Sochorová, foto: S. Osuský