Dvanásť osobností z oblasti vedy, medicíny, hospodárstva, umenia, či športu si v nedeľu 29. januára na javisku Slovenského národného divadla prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2016.

 

Medzi osobnosti takých mien ako básnik Daniel Hevier, bankár Štefan Máj, výtvarník Palo Macho, huslista Dalibor Karvay, herečka Zuzana Mauréry, zlatí olympijskí medailisti vo vodnom slalome Ladislav a Peter Škantárovci, skladateľ a textár Igor Timko, onkológ Michal Mego, hudobný skladateľ a klávesový inštrumentalista Marián Varga a manažér, športovec, diplomat a filantrop Andrej Glatz sa dostal iba 15-ročný študent senického gymnázia Ondrej Vrábel, ktorý sa od svojich 10 rokov venuje tvorbe a programovaniu počítačových hier pre deti s autizmom a mozgovou obrnou. Stal sa tak historicky najmladším laureátom ceny Krištáľové krídlo.

Ondrej Vrábel získal ocenenie v kategórii Filantropia, a to za vzdelávacie počítačové hry pre deti s mentálnym postihnutím. Pinf hry, ako ich volá, sa v minulom roku podarilo dostať k veľkému počtu mentálne postihnutých detí. Vďaka dostupnosti v piatich jazykoch sa používajú už aj v zahraničí.

Momentálne ich  využívajú zhruba v 70-tich centrách či školách po celom svete, okrem  Slovenska, aj v USA, Veľkej Británii, Číne, Indii, Mikronézii a v mnohých ďalších. Tieto hry sú zadarmo, stiahnuť si ich môže každý, pretože sú dostupné na rôznych platformách.

Hry začal vytvárať kvôli sesternici svojej mamy – Dáške, ktorá  trpí detskou mozgovou obrnou a Ondrej videl potrebu jej pomôcť, keďže sa rada hrala s počítačom, no nehrala veci, ktoré by ju niečo učili. Tak vznikli hry, ktoré hendikepovaným deťom pomáhajú hrať sa zmysluplné hry, pri ktorých sa niečo užitočné učia a zároveň ich to aj baví.

Od klasických počítačových hier sa líšia tým, že majú jednoduchú grafiku a ovládanie, sú jasné, v niektorých veciach nepredpokladateľné. Nie sú v nich opakujúce sa vzory, ktoré by mohli deti s autizmom odhaliť a hru  „oklamať“. Hraním takýchto hier sa naučia mnoho užitočného a najmä sa zdokonalia v čítaní, písaní, počítaní, logickom uvažovaní, precvičia si jemnú motoriku, rozoznávanie farieb, čítanie času z hodín a ďalšie zručnosti.

Úspešný mladý Sobotišťan sa môže pochváliť už viacerými predchádzajúcimi úspechmi. Medzi nimi napríklad LEAF Award 2015, 1. miesto na súťaži JuniorInternet 2015 (kateg. JuniorLEARN), postup do TOP10 na SIGEF 2015 v Ženeve, postup do finále Impact Hub Inkubátora 2016 a ďalšie.

Ondrejovi srdečne blahoželáme a želáme ešte veľa úspechov.

 

Zdroj:  senica.sk. kristalovekridlo.sk