Pod názvom Mojim pohľadom sa v týchto dňoch v holíčskom Mestskom múzeu a galérii prezentuje výstavou fotografií Jaro Čársky. V piatok 7. apríla ju otvorila slávnostná vernisáž. Autor, žijúci v Holandsku, venoval výstavu holíčskym rodákom ako symbolický darček pri príležitosti svojho životného jubilea.

 

 
Spoluzakladateľ a neskorší vedúci Klubu výtvarníkov Genesis sa fotografovaniu začal venovať počas stredoškolských štúdií.

Svoje fotografie, ale tiež obrazy, prezentoval doteraz na šiestich samostatných výstavách a na niekoľkých ďalších spoločne s členmi klubu Genesis.

Jaro Čársky na snímkach zachytáva zaujímavé okamihy z podujatí a najmä celebrity šoubiznisu a športu. Od väčšiny z nich sa mu podarilo získať aj autogramy, ktoré rovnako vášnivo zbiera už dlhé roky. Expozícia jeho fotografií približuje osobnosti domácej i zahraničnej kultúrno-spoločenskej, športovej i politickej scény. Prostredníctvom snímok autor prináša aj nevšedný pohľad do zákulisia súťaže krásy Miss Slovensko, na ktorých sa pravidelne zúčastňuje. Fotografovanie podľa jeho slov nie je len o zachytávaní momentov, je to aj o stretnutí sa ľuďmi, s ktorými by sa možno inak ani nestretol. Fotografovaním si zároveň splnil svoj detský sen. zúčastniť sa tenisového turnaja vo Wimbledone a popýšiť sa snímkami aktuálnej svetovej ženskej špičky Sereny Williamsovej a ďalších tenistiek zvučných mien.

Spolu s autorovými príbuznými, priateľmi a známymi, zavítali na vernisáž aj predstavitelia mesta. Primátor Zdenko Čambal v príhovore okrem iného ocenil skutočnosť, že holíčska verejnosť touto výstavou má popri expozíciách obrazov príležitosť bližšie spoznať aj ďalšiu žánrovú oblasť umenia.

170 fotografií, ktoré výstava ponúka, predstavuje výber toho najlepšieho z tvorby Jara Čárskeho za ostatných desať rokov. Na ich prehliadku pozýva autor širokú verejnosť ešte do 29. apríla.

 

Zdroj: holic.sk, Ladislav Novák

 

“Mojím pohľadom”