Aj tento rok otvoria svoje brány múzeá a galérie počas podujatia Noc múzeí a galérií 2017, ktoré sa už po trinásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Vďaka vstupu Bratislavského samosprávneho kraja sa budú môcť Bratislavčania, obyvatelia Bratislavského kraja a aj jeho návštevníci jednoduchšie a ľahšie dostať do múzeí a galérií a spoznávať tak kultúru, pamiatky a históriu regiónu. Do neskorých nočných hodín sú pre návštevníkov pripravené zaujímavé výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie a iné aktivity vo viac ako 60 inštitúciách a 110 geografických lokalitách na Slovensku.  

 

“My si dlhodobo uvedomujeme, že život nemôže zostávať len v meste, že je to celý región, ktorý spravujeme a tak k nemu aj pristupujeme. Preto sme podali pomocnú ruku čo sa týka dopravy. Je tu 40 múzeí, do ktorých by sa za normálnych okolností Bratislavčania nedostali úplne jednoducho a preto sme si povedali, že z toho urobíme nie mestskú, ale celoregionálnu akciu. My máme dlhodobú stratégiu v oblasti cestovného ruchu, že sa snažíme Bratislavčanov počas víkendov a poobedí udržať v Bratislavskom kraji a tým vlastne posilňovať cestovný ruch v rámci bratislavskej župy a podarilo sa nám to, lebo v skutočnosti máme najväčší počet návštevníkov. Bratislavská župa si uvedomuje, že kľúčom k návštevnosti je dostupnosť. To platí samozrejme pre múzeá, ale aj pre hotely, reštaurácie a koniec koncov ktorékoľvek turistické atrakcie. Podľa našej filozofie, že kľúčom k zvyšovaniu návštevnosti je zvyšovanie dostupnosti sme zariadili dve bezplatné linky. Jednu smerom na Pezinok a jednu smerom na Záhorie – kombináciu vlaku a autobusu,“ ozrejmil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Podujatie Noc múzeí a galérií 2017 už tradične organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci so Slovenským národným múzeom, ktoré je zároveň hlavným koordinátorom múzeí a galérií v Bratislave. Uskutoční sa už túto sobotu 20. mája 2017 a jeho hlavným partnerom je Bratislavský samosprávny kraj. Cieľom je prezentovať činnosť aj tých múzeí a galérií, ktoré nie sú pre verejnosť veľmi známe a sú aj mimo Bratislavy. Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s BID zabezpečil mimoriadne linky. V smere na Malé Karpaty je doprava zabezpečená autobusmi a na Záhorí sú zabezpečené dva mimoriadne vlaky s historickým motorovým rušňom. Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť sa jednoducho a ľahko dostať do múzeí a galérií v celom bratislavskom regióne. Vďaka tomu sa z Noci múzeí a galérií stáva veľké celoregionálne podujatie.

Aby návštevníci mali možnosť počas tohto podujatia navštíviť čo najväčší počet expozícií pamiatok, zabezpečil Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou a regionálnym autobusovým dopravcom Slovak Lines vypravenie mimoriadnych autobusových liniek. Prvá linka bude premávať v úseku v Malokarpatskej oblasti v úseku Bratislavská autobusová stanica, Budmerice a späť. Spoje budú zastavovať na trase na štandardných zastávkach. Tento spoj bude zachádzať aj na Červený kameň, aby si mohli návštevníci pozrieť aj tento unikátny hrad. Zabezpečené sú aj prípoje na železničnej stanice v Pezinku pre tých, ktorí prídu vlakom z Bratislavy alebo z Trnavy. Druhou linkou je autobusová linka železničná stanica Malacky, Veľké Leváre, Habánsky dvor. Táto mimoriadna linka bude nadväzovať na historický vláčik, ktorý vypravuje Železničná spoločnosť Slovensko do Malaciek.

 

„Je dôležité prezentovať atraktivity regiónu obyvateľom a všetkým návštevníkom, nakoľko sa vlastnou skúsenosťou stávajú ambasádormi značky Bratislavského regiónu a priamou skúsenosťou sa následné šíri dobré meno, služby a zaujímavosti o našom regióne. V spojení s dopravou sa jednotlivé múzeá a galérie stávajú ešte zaujímavejšími, dostupnejšími a v neposlednom rade je predpoklad, že sa tam opätovne vrátia,“ doplnila vedúca oddelenia cestovného ruchu Agáta Mikulová,

So zakúpenou vstupenkou v prvom navštívenom múzeu či galérii môžu návštevníci pokračovať do takmer 40 ďalších až do 24.00 hod. v Bratislave a Bratislavskom samosprávnom kraji.