Senica sa stala partnerom regionálnej tour Ekotopfilm – Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov a sprievodných programov budú môcť Seničania zažiť 15. júna v Mestskom dome kultúry v Senici. Vstup je zdarma.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm (ďalej len „Ekotopfilm – Envirofilm“) má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974.

Tento rok v dňoch 22. – 26. mája sa konal jeho 44. ročník v Bratislave a v Banskej Bystrici. Počas jedného týždňa prinesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 40 spíkrov a  viac ako 19 000 návštevníkov.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Senica je v poradí ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly a v spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva: Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre ľudí zo Senice a okolia, charakteristickej svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Festival uvítal aj primátor Senice Branislav Grimm: Chcem Vás všetkých čo najsrdečnejšie pozvať 15. júna do Mestského domu kultúry na festival Ekotopfilm – Envirofilm. Príďte, uvidíte krásne environmentálne  filmy o tom, ako treba zachrániť naše životné prostredie i do budúcna, tvorivé dielničky, besedy s odborníkmi o doprave, o odpadoch. Príďte, aby sme spoločne žili v krásnom životnom prostredí.

Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať vo štvrtok 15. júna v senickom Mestskom dome kultúry. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní štyroch víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program „mimo plátna“ s dvomi témami. V prvej diskusii bude rezonovať téma odpadov s názvom Odpady boli, sú a budú, ale čo s nimi? Hosťami budú pán Marián Fojtlín z Technických služieb mesta Senica a Peter Krasnec z Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve.

Témou druhej diskusie bude Udržateľná doprava v Senici. Môžete diskutovať a vypočuť si, aké zmeny sa plánujú v tomto smere v meste Senica. Hosťami budú Peter Klučka, Národný cyklokoordinátor, ktorý podporuje rozvoj cyklodopravy slovom aj bicyklom. Tiež pán Richard Likavčan zo spoločnosti Dema Senica. Mirety Dian (Zelený bicykel) priblíži úspešný systém zdieľaných bicyklov z Prievidze, Andrea Lacková (Cykloprojekt) predstaví projekt cyklistickej dopravy mesta Senica a spoločnosť Hílek porozpráva o možnostiach elektromobility v meste a jej význame.

 

Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk

 

PROGRAM

Ekotopfilm – Envirofilm