Aj strom bez koreňov hynie, tak aj človek potrebuje mať svoje korene a čerpať z nich silu celý život. Preto sa členovia Občianskeho združenia Petrus rozhodli usporiadať krojovú zábavu a tak nadviazať na dávnu tradíciu krojových zábav.

 

Veruže sa ich zámer podaril. Prišli domáci aj cudzí a susedia, postretali sa rodáci i kamaráti. Krásne kroje zažiarili v sále kultúrneho domu. O dobrú náladu sa postarali mladšie i staršie talenty z Prietrže v svojom programe, ako aj príjemná hudba. Cimbalová hudba a tiež aj domáce TRIO spolu s kultúrnym programom mladých talentov vytvorili príjemnú a radostnú atmosféru. Možnosť prezentovať kroj dostali všetci prítomní. Módna prehliadka ? – alebo ukážka umenia našich predkov ako prakticky a krásne vedeli vytvoriť tieto nádherné odevy. Prišli susedia a hostia: z Hlbokého, Hradišťa p. Vrátnom,  Podbranča, Častkova, Jablonice, Senice, Sobotišťa, Rovenska, Myjavy, Záriečia – Mestečka, Krajného, Ružindolu a Bratislavy.

Cieľ oživiť tradíciu krojových zábav bol naplnený na 100 %. Kroje sa povyťahovali – domáce i cudzie, všetky krásne, voňavé a pestré. Rôzne druhy, nechýbali čepce, tyrangľové ručníky, kroje bežné dievčenské, mládenecké, ženské, mužské, ba i vysoko sviatočné, ale aj praktické pracovné.

Za týmto však stoja ľudia. Ochotní a obetaví, presvedčení podporiť myšlienku udržiavania tradícií aj v našej krásnej a milej dedinke Prietrž. Vďaka za krásny zážitok.

 

Svatodušná krojová zábava

 

K.J.