Gbelania sa po nedávnych medzinárodných majstrovstvách Slovenska v motokrose presunuli v sobotu 10. júna do rekreačnej oblasti Adamovské jazerá, aby slávnostne otvorili už 6. plavebnú sezónu na rieke Morava. I keď sa počasie od rána pohrávalo s nervami organizátorov, napokon sa mračná rozbili a celú akciu sprevádzalo slnečné počasie.

 

Otvorenie plavebnej sezóny

Gbely a Tvrdonice sa pred siedmimi rokmi pustili do realizácie projektu „Rieka Morava nás nerozdeľuje, ale spája“, v rámci ktorého boli vybudované dva prístavy na slovenskej strane a jeden prístav pri moravskej obci Tvrdonice. Po vode turistov prevážajú kapitáni motorovým člnom. Novinkou sú popri rieke farebné obrázky zobrazujúce informácie o živočíšstve v rieke či faktografii o rieke Morava.

„Sme prví, kto sa pustil do využívania Moravy na vodnú turistiku. Inšpiráciou nám bol aj turistami obľúbený prístav na Baťovom kanáli v Skalici. Rieka Morava je však silnejší tok a navyše po nej vedie hranica, tak sme museli o našej myšlienke viac presviedčať,“ povedal Jozef Hazlinger, primátor mesta Gbely.

Jedenásta hodina dopoludnia bola časom, kedy veľký kľúč za pomoci héliových balónikov vzlietol hore a pomyslene otvoril všetky miesta, kam sa dá dostať z prístavu Adamov alebo z prístavu Tvrdonice. Tento rok to bolo už šiesty krát, kedy primátor mesta Gbely Jozef Hazlinger, starosta obce Tvrdonice Zdeněk Tesařík a poslanec TTSK Stanislav Chovanec spoločne plavebnú sezónu otvorili.

Program otvorenia plavebnej sezóny obohatili vystúpenia speváckych a tanečných skupín, atrakcie pre deti a ukážka techniky miestnych i profesionálnych hasičov.

 

Za vínem na Podluží

Termín otvárania plavebnej sezóny nie je náhodný. Vinári z Tvrdoníc a Kostíc spoločne s obcou Tvrdonice usporadúvajú práve v tomto termíne deň otvorených sklepov pod názvom Za vínem na Podluží. K tomuto podujatiu vyrazili aj gbelskí vinári a využili k tomu práve lode, ktoré ich zaviezli do  prístavu na druhom brehu Moravy.

 

Čo ponúka Adamov a aké sú tipy na výlety?

V Adamovej je od 1.júna 2017 k dispozícii požičovne bicyklov. Z prístavu Tvrdonice môžete využiť napríklad cyklotrasu, ktorá Vás dovedú do Slovanského hradišťa Mikulčice či ďalšiu na Pohansko do Břeclavi. Tí zdatnejší určite pokoria Lednicko – Valtický areál. Ďalšími možnosťami v lokalite Adamovské jazerá je požičovňa raftov, šlapacich vodných lodičiek, možnosť kúpania, rybolovu, prechádzok, občerstvenia priamo v prístave, možnosť pripojenia na WI-FI, informácie o turistických cieľoch, pozorovanie vtáctva či v neposlednom rade i ubytovanie.

 

Plavebný poriadok a kontakty

Plavby po rieke Morava sú k dispozícii nasledovne:

Jún a september: SO/NE od 10:00 – 18:00 hod.

Júl -august: PO-PI od 10:00 – 18:00 a SO/NE od 10:00 – 18:00 hod.

Lode: 0917 / 88 76 96

Rafty: 0917 / 88 77 47

Bicykle: 0917 / 88 77 27

T.I.K.: 034 / 6621 764  /  kultura@gbely.sk   /  www.gbely.sk

 

Zdroj: gbely.sk