Plavecký kras ponúka krásnu vychádzku. Jaskyňa Haviareň je významnou lokalitou s výskytom netopierov.
Nad obcami Sološnica a Plavecké Podhradie, v nadmorskej výške 748 metrov, kraľuje Vápenná – Roštún. Keď ho nočný mráz sfarbí dobiela, Sološničania zvyknú vravieť: „Roštún má bíú čepicu, bude mrznút.“

 

Bralá Malej a hrebene Veľkej Vápennej spolu s Čertovou dolinou tvoria štátnu prírodnú rezerváciu rovnakého mena. Najväčším podzemným priestorom Plaveckého krasu v sološnickom katastri je jaskyňa Haviareň, ktorú domáci volajú Hevírňa. Má umelo vytvorený vchod, ktorý dal vystrieľať gróf Pálffy. Keďže v jaskyni je celoročne priemerná teplota 4 stupne Celzia predpokladá sa, že mu slúžila na skladovanie ulovenej zveriny. Haviareň je významnou lokalitou s výskytom netopierov, pričom popredné miesto zaujíma kolónia vrápenca veľkého a zimná kolónia netopiera čierneho.

Poklad v pravom slova zmysle našiel v obci študent Marek Tibenský v roku 1992 v podobe strieborných mincí zo 14. a 15. storočia. Mince identifikoval Jaroslav Polakovič, numizmatik Západoslovenského múzea v Trnave, ktorý skonštatoval, že ide o 439 strieborných drobných mincí z obdobia rokov 1390 – 1429.

Prvá písomná zmienka o Sološnici pochádza z roku 1367 a jej história je úzko spätá aj s dejinami Plaveckého hradu, keďže Sološnica bola jeho poddanskou obcou. Hrad od kráľa získali grófi zo Svätého Jura a Pezinka a keď vymreli po meči, kráľ ho postupne dával do vlastníctva rôznym pánom a rodom, od Serédyovcov až po Pálffyovcov.
Dnes je jeho zrúcanina hojne vyhľadávaná turistami. Ak chcete poznať prekrásnu prírodu s majestátnym Roštúnom a lesmi bohatými na huby, neváhajte a urobte si peknú vychádzku.

 

Zdroj: malacky.sk text: I. Sochorová, foto: Dobrodruh.sk