Slovensko zasiahla smutná správa. Hudobník a skladateľ Marián Varga († 70) zomrel. Ako informujú overené zdroje, dnes podľahol dlhotrvajúcim zdravotným problémom, medzi ktorými bola aj rakovina. Zomrel vo veku 70 rokov.

 

Legendárny hudobník Marián Varga nedávno oslavoval životné jubileum o ktorom sme pisali.

Dneskaj sa dožívá Majstr Marián Varga, rodzený Skaličan 70-sáci rokú. Do by to byu čekau že sa dožije! Prajeme jemu a jeho úžasnej muzice enem to najlepší a moc a moc ešče dobrej muziky… najračik tak nové Konvergencion! Dycky sme sňívali o Hammondoch a už ich máme dávno aj na Záhorí a to ešče aj dost kusú… enem aby to mjeu do nosit!

Majstre… tak sa držte… a pripíjame Vám na zdraví!!! Vivat Musica Varga!

Prevzaté z FB

 

Marián Varga

 

Marián Varga (* 29. január 1947, Skalica, Slovensko)  slovenský hudobník a skladateľ.

Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u profesora Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.

Po troch rokoch, v roku 1967, konzervatórium opustil a onedlho sa stal členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album Zvoňte, zvonky. Po nezhodách v skupine opustil aj Prúdy a založil prvú slovenskú artrockovú kapelu – Collegium Musicum.

Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňal okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij…) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (napr. „Eufónia“ z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.

Po zániku skupiny Collegium Musicum (1979) sa Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.

Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás – Cyrano z predmestia.