Krátky rozhovor s víťazom, pánom Šimonovičom, ktorý pochádza zo Senice, a aj vďaka súťaži Pilsner Urquell Master Bartender si našiel zaujímavú prácu na riečnej lodi.

 

 

Meno: Ivan Šimonovič

Kde čapuje: na riečnej lodi Super Ship Maria Theresa, ktorá sa plaví z Passau do Budapešti

Víťaz Pilsner Urquell Master Bartender 2009

 

Ako ste sa dostali k práci výčapníka?

V roku 1998 som sa odsťahoval do zahraničia, do Austrálie, kde som zostal štyri roky a práve tam som začal pracovať za barom. Potom som sa vrátil na Slovensko a zamestnal sa vo Fit Pit Clube v Senici, kde sme začali servírovať pivo Pilsner Urquell. V tomto období som vyhral súťaž Master Bartender. Aj po odchode z tejto prevádzky som ostal pri pive, momentálne pôsobím na výletných lodiach.

 

Čo vás motivovalo prihlásiť sa do súťaže Master Bartender?

Mne to navrhol obchodný zástupca, ktorý ma so súťažou oboznámil, následne som sa snažil v čapovaní maximálne zdokonaliť. Na súťaži ma zaujali školenia, ktoré prebiehali pod patronátom značky Pilsner Urquell, teda možnosť zlepšiť sa, dozvedieť veľa nových informácií o pive a značke. Príprava ma veľmi bavila. Vedel som, že súťaž bude náročná, a keď som uspel v národnom kole a postúpil do medzinárodného finále, pripravoval som sa oveľa intenzívnejšie. Navštívil som viaceré pivovary, pomáhal mi taktiež sládok, šli sme do úplných detailov, aby som poznal všetky podrobnosti. A táto zodpovedná príprava priniesla svoje ovocie – skončil som druhý, porazil ma iba jeden Dán.

 

Ako vám výhra v tejto súťaži pomohla v kariére?

Výherca súťaže v Berlíne získal spolu s titulom aj možnosť reprezentovať značku Pilsner Urquell ako ambasádor, bol však zaneprázdnený, preto plánovanú cestu do Las Vegas na medzinárodnú výstavu pív ponúkli mne. Nanešťastie to už bolo v čase, kedy som sa uchádzal o prácu na riečnych lodiach a neprijal som to. Titul bol veľké plus, keď som si hľadal prácu na lodi a priznám sa, že aj stále je, pretože naďalej pracujem s pivom. Plavíme sa po celej Európe a keďže naša spoločnosť je veľká, destinácie sa menia. Takto pracovne som už precestoval Kambodžu, Vietnam, veľmi sa páčilo vo Francúzsku v okolí Bordeaux.

 

Čo si myslíte o úrovni pivnej kultúry na Slovensku?

Určite sa zlepšuje, pribúdajú tankové prevádzky, svedomitejšie sa sanituje, a nielen zákazníci, ale aj výčapníci poznajú rôzne štýly čapovania. To chválim.