Slovenské národné povstanie  bolo ozbrojené povstanie slovenského domáceho odboja počas druhej svetovej vojny proti vstupu nemeckého Wehrmachtu na územie vojnovej Slovenskej republiky.

Začalo sa 29. augusta 1944 ako obrana pred nemeckými okupačnými jednotkami, nepriamo bolo i útokom proti autoritatívnej vláde na čele s Jozefom Tisom, ako aj snahou byť na strane víťazných spojeneckých mocností druhej svetovej vojny. Centrom povstania bola Banská Bystrica. Nemecké jednotky povstaleckú armádu porazili a v noci z 27. na 28. októbra 1944 časť jej jednotiek prešla na partizánsky spôsob boja. Partizáni pokračovali v bojoch proti nacistom až do oslobodenia krajiny sovietskymi, rumunskými a československými vojskami na jar 1945.

 

 

Slovenské národné povstanie pohladom Záhoráka.

 

Už v škole sme sa učili, že bolo spontánnym ozbrojeným vystúpením slovenského národa proti svetovému fašizmu, teda hlavne proti fašizmu slovenskému! Ako si matne spomínam, celý učiteľský výklad sa niesol len v intenciách partizánskej gerily, o slovenskej armáde sa spomínalo málo a o jej veliteľoch gen. Jánovi Golianovo a gen. Rudolfovi Viest ovi ktorý Goliana vo vedení povstania od 7. októbra 1944 nahradil – ani nehovorím! Povstanie sa minulo hlavným účinkom! Dve východoslovenské divízie mali obsadiť zo západu Dukelský priesmyk pre bezproblémový prechod Červenej armády a 1. Čs. armádneho zboru pod vedením legendárneho gen.Ludvíka Slobodu. Lenže veliteľ spomínaných dvoch divízií gen. Augustín Malár zazmätkoval a k povstaniu sa nepripojil. Vraj vyčkával… bohužiaľ až do doby, keď ho v nemeckej operácii Kartoffelnernte ohne Prämie – odzbrojili!

Vlastne celý začiatok povstania bol samý zmätok! Malo začať neskoršie, až budú všetci pripravení, lenže… partizáni nevydržali šteklivosť prstov a postrieľali v Martine nemeckú delegáciu vracajúcu sa z Rumunska.  Rozkaz  na akciu vraj vydal nor. ČA Petér A. Veila – elite 1.Čs. partizánskej  brigády M.R.Štefánika. Náhoda či zámer prekaziť začiatok národnooslobodzovacieho boja skompromitovaných Slovákov? Znie to neuveriteľne, ale generalissimo Jozef Visarionovič Džugašvili – Stalin vymenil dlhodobé politické ciele za tisíce ľudských životov pri zbabranom obsadení Dukelského priesmyku. Udalosti ako nepomoc povstalej Varšavy, vydanie skoro samostatne oslobodených Grékov komunistickými partizánmi do rúk Angličanom, neskoršie skoro bojkotovanie až na doraz, vyslania leteckého pluku Františka Fajtla na Tri Duby a iné, ako keby prešľapy, tomu nasvedčujú! Povstanie Nemci utopili v krvi a Tisovie Jožko ich ešte aj za to vyznamenal, za čo zasa jeho „vyznamenal“ retribučný súd, i keď dosť spolitizovaný!

SNP vypuklo i „zapuklo“ a v podstate prinieslo okrem utrpenia veľmi málo. Situácia na východnom fronte, ktorý bol nebezpečne na západe by tých pár nemeckých jednotiek dislokovaných na Slovensku aj tak neovplyvnilo, Rusi „jeli jak rusi“… Ale!!! Slovensko sa svojím vystúpením predsa len pokúsilo pripojiť sa k spojencom, a tým aj nie náhodou k víťazným mocnostiam! Okrem iného Slovensko na počet obyvateľov je na poprednom, pokiaľ nie na prvom mieste na svete v záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov, v čom majú aj Gbely svoje nezanedbateľné miesto v pamätníku Jad Va Šem v Jeruzaleme. Kocky boli vrhnuté na konferenciách veľkej trojky v Teheráne, Jalte a Postupime. Pechorenie národov o vlastnom sebaurčení bolo len nedostižným snom a je ním doteraz! Predali Československo aj v Mnichove aj už na zmienených konferenciách, oklamali Polsko, na rozdiel od nás mu aspoň verbálne sľubovali podporu a Poliaci s vidinou nezávislého štátu s hrdosťou umierali v RAF a na talianskom fronte i v armáde USA. O systematickom vyvražďovaní ani nemeckou okupáciou nezlomených nešťastníkov a exoduse šťastnejších Grékov elitou anglickej „demokracie“ ani nehovorím. (Aspoň máme Marthu a Thenu Eleferiadu!) Zhrnuté… traja dravci roztrhali štvrtého nenažranca (rozumej Hitlerovie Dolfiho) a rozdelili si vraj sféry vplyvu, ale boli to „vyslovene“ vazalské štáty ktoré nekompromisne politicky a hospodársky okupovali, tiež do dnešných dní… len metódy sa zmenili!

Takže kam zaradiť SNP? Systémom ak cigán sviatok nenájde v kalendári, urobí si ho sám? Asi nie! Do povstania išli ľudia s tými najlepšími ideálmi a patrí im najhlbšia poklona. Nakoniec… od zániku Veľkomoravskej ríše to bol jediný počin organizovaného vzdoru slovenského národa. Pochybujem, že by sa dnes niekto k tomu odhodlal. Škoda, zišlo by sa! Skláňam sa v úcte bezmenným padlým, ba i tým svetoznámym, všetkým tým, čo dokázali svoje osobné pohodlia vymeniť za odriekanie, drinu a nakoniec aj smrť, a to na Slovensku nebolo hospodársky najhoršie. Škoda že mladej generácii toto nič nehovorí – mohli sa poučiť. Ich škoda. Budú si musieť dejiny prežiť znova, a to im nezávidím!

NPL