Bratislava región – V poradí siedma Župná jeseň prináša tento rok sériu viac ako 30 podujatí neopakovateľných melódií, chutí, vôní a zážitkov, typických pre bratislavský región. Od septembra do decembra sa môžu domáci i zahraniční návštevníci tešiť na bohatú ponuku jesenných vinobraní, hodov, hudobných festivalov a trhov.

 

„Jeseň ponúka najviac príležitostí na reprezentáciu nášho regiónu. Množstvo rozmanitých akcií, na ktorých sa budeme aj tento rok podieľať, si určite nájde svojich priaznivcov. A to nielen domácich, ale aj návštevníkov bratislavského regiónu,“ povedal výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

 

Župná jeseň odštartovala 1. septembra prvými Pezinskými Viechami a festivalom ľudovej výroby a tradičných remesiel Dni majstrov ÚĽUV-u 2. – 3. septembra v rôznych lokalitách Starého Mesta a Kráľovstvom Husaciny 2.9. v Slovenskom Grobe. Rozprúdený cyklus septembrových podujatí bude pokračovať priaznivo najmä pre milovníkov vína, ktorí ocenia Račianske, Pezinské, Modranské vinobrania, a labužníkov, ktorým regionálne špeciality odprezentujú hody v Ružinove a v Dúbravke v spojení s remeselno-gastronomickým podujatím Farm Fest, a tiež dlhodobo prebiehajúca sezóna husaciny Cechu husacinárov.

Slávnosti vína prinesú domácich aj zahraničných vinárov 23.9. v Záhorskej Bystrici, zemiakové hodovanie nájdete v ten istý deň v Sološnici a šošovica bude rozvoniavať 23.9. v Malackách.

Záver septembra a prvý októbrový deň bude lákať opäť chuťami: slávnosťami kapusty Dni zelá v Stupave a Jablkovým hodovaním 7.10. na rôznych miestach bratislavského regiónu. Magická nočná prechádzka mestom plná umenia a zážitkov, Biela noc rozžiari Bratislavu 7.10. Tretí ročník Bratislavského Októberfestu predstaví 6. a 7. októbra najmä lokálne pivovary. Deň otvorených ateliérov dá možnosť nazrieť do výtvarných dielní výtvarníkov tvoriacich v Malokarpatskom regióne a zoznámiť sa s ich tvorbou. Cit pre hudbu dostane zadosť na 14-tom podujatí Klezmore festivalu 30.10. a Festival Eugena Suchoňa 26.- 27.10.

V novembri oživí Župnú jeseň multižánrový medzinárodný festival- Festival Slobody         6.-19.októbra, ktorý pripomenie a zanalyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Svätomartinský jarmok prinesie tradície do Stupavy na sv. Martina 11.novembra.

Podujatie priateľov vinárskej kultúry Deň otvorených pivníc MVC uzavrie jesenné vínne slávnosti, aby sa mohli začať oslavy adventu.

12-ty ročník jedinečného vianočného festivalu- Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby určeného pre spevácke zbory prinesie do Bratislavy od 7. do 10.decembra to najzaujímavejšie z oblasti amatérskeho zborového spevu.

Program Župnej jesene zabezpečuje Krajská organizácia cestovného ruchu Turizmus regiónu Bratislava v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom. Program Župnej jesene nájdete na stránke www.zupnajesen.sk.

Viac informácií o aktuálnych podujatiach nájdete na  www.gob.sk.