Knižnica MCK Malacky namiešala počas jesenno-zimnej Literárnej kuchyni výchovno-vzdelávaciu kašu, ktorá podporuje čitateľskú gramotnosť, čiže trávenie kníh u detí a mládeže a ich záujem o literatúru.

 

Pripravili sme  pre žiakov základných škôl organizované stretnutia so zaujímavými kuchármi, ktorí majú niečo spoločné s varením knižiek. Prvou kuchárkou bola spisovateľka Taťjana Lehenová, ktorá k nám zavítala až z Prahy a uvarila nám príbeh Je Miška myška? s podtitulom Príhody celkom skvelej rodiny. Druhou kuchárkou, ktorá sa nám predstavila so svojím kuchárskym umením bola ilustrátorka a spisovateľka Danica Pauličková. Tá nám porozprávala o svojich knihách, ktoré napísala. O tom ako sa knihy ilustrujú a aj ako sa knihy vydávajú. Tretím kuchárom bol pán Tibor Hujdič,  ktorý žiakom priblížil literatúru pre mládež . Tibor Hujdič má dobrý prehľad o návykoch detí a aj niekoľko tipov na dobré knihy pre deti a mládež. Je jedným z tých, ktorí hľadajú cesty, ako priviesť deti k čítaniu. A poslednou kuchárkou, ktorá nám predstaví svoje dielo, bude spisovateľka Kristína Baluchová. S deťmi sa budeme rozprávať o Kapitánovi Padákovi, ktorý vás pozýva na palubu Boeingu 737, ale predovšetkým na nevyspytateľný výlet okolo našej planéty. Deti sa dozvedia veľa zaujímavostí o povolaní pilota či geografii. Tak šťastný let.

Na propagáciu a prezentáciu kníh a autorov sme z projektu zakúpili  fotoaparát, flipchartovú magnetickú tabuľu, plátno a dataprojektor. Táto prezentačná technika bude využívaná a prospešná aj v ďalších rokoch, kde budeme pokračovať v myšlienke a cieli projektu zameraného na deti a mládež v podpore čitateľskej gramotnosti a zvýšenia záujmu o čítanie formou rôznych aktivít uvedených v projekte

 

Projekt Literárna kuchyňa je zameraná na rozvoj a podporu čitateľskej gramotnosti detí a mládeže. Tento projekt podporil Bratislavský samosprávny kraj

 

 

 

NOVÉ KNIHY V KNIŽNICI

 

Knižnica MCK – Malacky poteší svojich čitateľov novými knihami. Vo vyčlenenom regáli s označením Nové knihy (Oddelenie pre dospelých) nájdete príbehy zo života, romány o láske, žáner fantasy, napínavé príbehy a tiež veľmi žiadané detektívky. Náučnú literatúru sme rozšírili z oblasti histórie, psychológie, pedagogiky a biografie. Deti si nájdu nové knihy v jednotlivých regáloch detského oddelenia, zoznam titulov máme vyvesený na paneli. Široký záber detskej a mládežníckej literatúry sme vyplnili novými knižkami pre najmenších (rozprávky, hádanky, básničky), dievčenskými románmi, dobrodružnými a napínavými príbehmi. Na mladých čitateľov čakajú aj najnovšie diely ich obľúbených knižných sérií. Náučnú literatúra pre deti a mládež sme rozšírili z oblasti matematiky, slovenského jazyka, prírodných vied, geografie a histórie. Príďte nás navštíviť a urobte si radosť svojimi starými známymi autormi, alebo spoznajte nových. Tešíme sa na Vás.

Akvizíciu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

NOVÉ REGÁLY V KNIŽNICI

 

Knižnica MCK – Malacky pokračuje v obnove svojho interiéru: minulý rok sme nakúpili moderné knižničné regály do celej časti beletrie v Oddelení pre dospelých a teraz sme doplnili ďalších 20 regálov, a to v časti náučnej literatúry v Oddelení pre dospelých. Krok za krokom chceme takto obnoviť a zmodernizovať celé nábytkové vybavenie, aby návšteva malackej knižnice bola pre čitateľov príjemná a aby si svoje knihy mohli vyberať vo funkčnom, bezpečnom a zároveň kultivovanom prostredí. Zakúpením regálov sme aj rozšírili kapacitu úložných priestorov pre knihy. Týmto sa zároveň svojím čitateľom ospravedlňujeme za výpadok knižničných služieb počas 14 dní, ktoré sme však potrebovali na presuny a usporiadanie kníh a úpravu interiéru. Počas týchto dní ste si nemohli požičiavať knihy, ale mohli ste ich vrátiť prostredníctvom biblioboxu.
Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

NOVÉ NOTEBOOKY  V KNIŽNICI

 

Knižnica MCK – Malacky rozšírila výpočtovú techniku pre potreby svojich návštevníkov. Ide o novú výpočtovú techniku – notebooky, ktoré budú využívať pripojenie na wifi sieť a na tlačiareň, a tým nám pomôžu zvýšiť kapacitu používateľov digitálnych služieb našej knižnice. Keďže v okolí nie sú možnosti pripojenia na internet pre verejnosť, táto služba je u nás hojne využívaná. Deti a študenti si chodia robiť školské projekty, pričom skĺbia prácu s počítačmi a knihami. Internet využívajú v knižnici aj dôchodcovia, keďže mnohí doma nemajú vlastný počítač. Nová výpočtová technika budú sprístupnená návštevníkom v rámci služieb Čitárne, ktorá je v súčastnosti umiestnená na krytej terase knižnice.

Projekt  z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.