Záhorie a Myjavské kopanice –  Fašangové zábavy a plesy, zabíjačky, chodenie masiek po dedine, ale aj pochovávanie basy. Toto nás čaká tento predĺžený fašangový víkend až do utorka. Máme tu pestrú ponuku naprieč Záhorím. Fašiangy (mjasopust) je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst (zavedený až koncom 4. storočia kresťanskou cirkvou) až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou.

 

Obecný kultúrny spolok SLZA v spolupráci s Obecným úradom Borský Mikuláš Vás pozývajú na “Búranský Fašang” a akcie s ním spojené.

Fašang u nás začina v nedeľu 11.2. Sv. omšou o 10:30, následne je maxikolo na parkovisku pri ou. Pokračujeme pondelok, utorok po obci a večer fašiangové zábavy, v utorok s pochovávaním basy.

“Búranský fašang” (video + fotoreportáž)

 

Tradičná obchôdzka členov súboru Leváranek a Levár v maskách – “Chodzení maškar po dzedzine s muzikú!”
Od 11:00hod. ukážka “Pochovávaní base” vo dvore u Hasičov počas fašiangovej zabíjačky.

Fašiangový sprievod a pochovávanie basy v Levároch (foto)

 

Tance, ktoré sú významovo späté s fašiangovými obchôdzkami a zábavami v závere fašiangového obdobia je možno vidieť aj na Záhorí. Verbunkový tanec Turkov, ktorý má formu tanečného dialógu veliteľa a Turkov bude možné pozrieť v Šaštíne 12.a 13.2.2017 t.j. pondelok a utorok.

V Šaštíne budú tancovať Turci (video + foto)

 

„Chodzit Turkú“ po dedine môžete vidieť  v Štefanove v pondelok a utorok. Turkov sprevádzajú po dedine „herivašci” (maškary).

 

Fašang Štefanov

Štefanov

 

KD Borský Peter

 

Skalica, Slovakia

 

Holíčsky Pivovar Wywar v Holic, Bratislavský, Slovakia

 

Myjava, Slovakia

 

Dubovce

 

Smrdáky

 

Senica

 

Kultúrny dom Petrova Ves

 

Rohožník,

 

 

 

 Kalendár udalostí Záhorie a Myjavské kopanice

2facebook kalendar zahorie (3)

 

 

Pomoraví kalendár

Kompletný prehľad udalostí nájdete v Pomoraví kalendár pravidelne aktualizované podujatia vo facebook skupine od Viedne a Bratislavy cez Brno a Zlín až po Olomouc a Kroměříž.