V Záhorskej knižnici (ZK) v Senici je od 9. júla 2018 vystavených 53 kníh s ambíciou získať titul „Kniha Záhoria 2017“ v jubilejnom 10. ročníku čitateľskej ankety . Hlasovať o nich možno vo verejných knižniciach regiónu a na internete. Anketu spoločne vyhlásili Záhorská knižnica v Senici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Záhorské múzeum v Skalici (inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja) a Mestské centrum kultúry Malacky z Bratislavského samosprávneho kraja. Výsledky oficiálne vyhlásia na jeseň.

O víťazovi rozhodnú čitatelia, ktorí knihám dajú hlas odovzdaním hlasovacieho lístka v prospech vybraného titulu vo verejných knižniciach Záhoria, alebo prostredníctvom internetu na webových stránkach spoluorganizátorov ankety. Súťažia výlučne knihy, ktorým nechýba medzinárodné knižné označenie ISBN, sú o Záhorí, o Záhorákoch, zo Záhoria, alebo od autorov či vydavateľov pôvodom z nášho regiónu alebo na Záhorí žijúcich a pritom sú to knihy z produkcie roku 2017. Do súťaže ich navrhli čitatelia, vydavatelia, autori, spolutvorcovia, tlačiarne, sponzori alebo investori. Ak splnili všetky anketou stanovené podmienky, možno o nich hlasovať do 30. septembra 2018.

V doterajších deviatich ročníkoch súťažilo spolu 393 kníh. V 1. ročníku –  sa Knihou Záhoria 2008 stal titul Ján Náhlik – Fotografie od Dany Janáčkovej. V 2. ročníku bola Knihou Záhoria 2009 zbierka Zdenky Lacikovej S krídlami básne. Treťou Knihou Záhoria 2010 sa stala publikácia Zlatý vek cisárskej rezidencie v Holíči v období Františka Štefana I. Lotrinského. Za 4. Knihu Záhoria 2011 hlasujúci zvolili Encyklopédiu Suchohradu Dimburka, v 5. ročníku Knihou Záhoria 2012 bolo Jabuoňické všelico 1262 – 1212, šiestym titulom Kniha Záhoria 2013 sa pýši kniha Dušana Krivského Blb nového typu. V 7. ročníku titul Kniha Záhoria 2014 získala Habánka od Vojtecha Czobora, Knihou Záhoria 2015 bola Senica v nostalgii pohľadníc od Petra Brezinu a Jána Petra a ostatnou 9. víťazkou s titulom Kniha Záhoria 2016 je  Konvália od Denisy Fulmekovej. O víťazovi vtedy rozhodovalo spolu 1956 hlasov, z ktorých „Konvália“ s podtitulom Zakázaná láska Rudolfa Dilonga (o nenaplnenej láske františkánskeho mnícha a židovského dievčaťa v čase holokaustu) získala 282 hlasov. Doteraz rekordný počet 65 titulov (z produkcie roku 2015) sa v ankete o priazeň čitateľov uchádzal predvlani.

„Poslaním našej ankety je popularizácia knihy, propagácia čítania a upriamenie pozornosti publika na konkrétne knižné tituly aktuálne dostupné v knižnej sieti. Nepriamo sa zároveň usilujeme rozvíjať zdravý lokálpatriotizmus, prostredníctvom knižnej produkcie podnietiť hrdosť na dosiahnuté výsledky v tejto oblasti u nás, zvýšiť povedomie a spolupatričnosť obyvateľov Záhoria túžiacich po vzdelaní,“ vyjadrila ciele ankety riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Mgr. Katarína Soukupová. Výstava súťažných titulov je k dispozícii v ZK v Senici, fotografie a charakteristiky kníh sú dostupné na webovej stránke www.zahorskakniznica.eu a tiež na stránkach spoluorganizátorov.

Aké tituly medzi 53 súťažiacimi v ankete Kniha Záhoria 2017 o hlasy čitateľov zápolia? Sú to napríklad knihy približujúce rôzne historické obdobia a oblasti života Senice, Malaciek, Šaštína-Stráží, Kútov, Sobotišťa, Chropova či Prietržky, súťaží i v reedícii vydaný Záhorácky slovník Konštantína Palkoviča, knihy s pohľadmi na prírodu, tradičný a ľudový odev, turistické trasy, hrady, zaujímavé zákutia miest, nájdeme medzi nimi poéziu, odborné knihy, monografie o osobnostiach Záhoria (výtvarníkov, básnikov, spisovateľov, národných buditeľov i kňazov), súťažia i rozprávky pre det

Aj váš hlas niektorému z 53 súťažiacich titulov (odovzdaný do konca septembra 2018) pomôže rozhodnúť, kto získa titul Kniha Záhoria 2017 v jubilejnom 10. ročníku ankety – jedinej ankety, v ktorej nerozhoduje o víťazovi odborná porota, ale len priazeň čitateľov. Výsledky  organizátori vyhlásia v októbri za účasti autorov najúspešnejších kníh

 

 

 

 

* Aké knihy môžu byť nominované

– knihy, ktoré vyšli v roku 2017 a sú späté s regiónom Záhoria tematicky alebo osobou autora textovej, či

obrazovej časti
– sú z oblasti beletrie, odborno-populárnej, vedeckej alebo detskej literatúry
– majú pridelené medzinárodné číslo ISBN

 

* Kto môže nominovať knihu

– čitateľská verejnosť, sám autor, inštitúcie, vydavateľstvá
– kníhkupci, distribútori, obecné a mestské úrady

 

* Ako a do kedy nominovať

– jeden výtlačok nominovaného titulu je potrebné doručiť do Záhorskej knižnice spolu s kontaktnou adresou

autora do 31. júla 2018

 

* Kde nájdete nominované knihy

– v Záhorskej knižnici v Senici, Vajanského 28
– na internetových stránkach

mesta Senica www.senica.sk
mesta Holíč www.holic.sk
Mestského centra kultúry Malacky www.mckmalacky.sk
Záhorskej knižnice www.zahorskakniznica.eu

 

Mgr. Katarína Soukupová
Záhorská knižnica Senica