JsQmDxOxSOyuCDglbIdjZA~t-dium-na-konzervat-riu-muzikant-nedokon-il

 

Marián Varga sa narodil 29. januára 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a bral aj súkromné hodiny kompozície. Hudbu študoval na bratislavskom konzervatóriu, štúdium však nedokončil a stal sa členom skupiny Prúdy, s ktorou v roku 1969 nahral legendárny album Zvoňte, zvonky.

 

* 29. január 1947, Skalica  – † 9. august 2017, Bratislava

 

Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u profesora Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.

Po troch rokoch, v roku 1967, konzervatórium opustil a onedlho sa stal členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album Zvoňte, zvonky. Po nezhodách v skupine opustil aj Prúdy a založil prvú slovenskú artrockovú kapelu – Collegium Musicum.

Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňal okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij…) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (napr. „Eufónia“ z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.

Po zániku skupiny Collegium Musicum (1979) sa Marián Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.

Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás – Cyrano z predmestia.

Diskografia

Sólové albumy:

  • Stále tie dni (1984)
  • Solo in Concert (2003)
  • Marián Varga & Moyzesovo kvarteto (2006)
  • Hommage à Marián Varga (2006)
  • Marián Varga & Noneto (2011)

So skupinou Prúdy:

  • Zvoňte, zvonky (1969)
  • Prúdy 1999 (1999)

So skupinou Collegium Musicum:

  • EP Hommage à J.S.Bach / Ulica plná plášťov do dažďa (1970)
  • Collegium Musicum (1970)
  • Konvergencie (1971)
  • Live (1973)
  • Marián Varga & Collegium Musicum (1975)
  • Continuo (1978)
  • On a ona (1979)
  • Divergencie (1981)
  • Divergences (1982)
  • Collegium Musicum ’97 (1997)
  • Speak, Memory (2010)

Kompilácie, výbery:

  • Hommage à Johann Sebastian Bach (8:00) – nahrávka Amiga (NDR) z roku 1973 – sampler Hallo Nr. 11 (Amiga 8 55 341, 1973)

S Pavlom Hammelom:

  • Zelená pošta (1972)
  • Na II. programe sna (1976)
  • Cyrano z predmestia (1978)
  • Všetko je inak (1989)
  • Labutie piesne (1993)

S Vladimírom Mertom:

  • Cestou k… / Stabil – instabil (1992)

S Karlom Krylom a Danielou Bakerovou:

  • Dvě půle lunety aneb rebelant o lásce (1992)

S Pavlom Fajtom, Václavom Cílkom, Josefom Klíčom a Geertom Waegemanom:

  • Souhvězdí Santini (2009)

Iné skladby:

  • Stará doba“ (Marián Varga / Kamil Peteraj), Zora Kolínska, Collegium Musicum, B-strana SP „Taká, taká som“ (Opus 90 43 0203, 1972)
  • Piesočný dom“ (Marián Varga / Kamil Peteraj), Marie Rottrová, Collegium Musicum a Festivalový orchester – nahrávka z verejného koncertu Bratislavská lýra 1973, A-strana SP „Piesočný dom“ (Opus 90 43 0277, 1973)

Ocenenia

Prezident Andrej Kiska mu 13. januára 2015 udelil vyznamenanie Pribinov kríž druhej triedy za prínos pre slovenskú kultúru v oblasti hudobného umenia. O 2 roky neskôr, v deň jeho narodenín 29. januára 2017, obdržal Marián Varga Krištáľové krídlo za celoživotné dielo.

 

Zdroj: sk.wikipedia.org