Vo štvrtok 3. marca 2017 zapísali v Bratislave myjavskú tylovú čipku do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Riaditeľke Centra tradičnej kultúry v Myjave, Mgr. Viere Feriancovej, tu odovzdal certifikát o zápise minister kultúry Slovenskej republiky, Marek Maďarič.

 

Táto skutočnosť je základným predpokladom o uchádzanie sa o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Paličkovaná tylová čipka z oblasti Myjavskej pahorkatiny patrí spomedzi mnohých druhov paličkovanej čipky, ktoré na území Slovenska existujú, k unikátom. Jej krehkosť a vzdušnosť sa dosahuje pletením z jemnej bielej priadze na tylovej sieti pomocou množstva paličiek.

„Dnešný zápis je uznaním jedinečnosti a dôležitosti tohto prvku pre tradičnú kultúru Slovenska. My v našom regióne sme vedeli o jej význame, po dnešnom dni bude o význame paličkovanej čipky z Myjavskej pahorkatiny vedieť celé Slovensko. Od 80. rokov 19. storočia nebol náš región bez aktívnych paličkárok“, povedala Viera Feriancová pre TASR.

 

Celú správu z odovzdávania certifikátu nájdete tu: nastrencin.sme.sk

 

certifikat_myjavska_cipka

 

Paličkovaná čipka je ručnou prácou vytvorený textilný prvok, čipka ktorá sa tvorí z priadze na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami osadenom na drevenom podstavci. Ďalšími potrebami na zhotovenie paličkovanej čipky sú drevené paličky, na ktorých je navinutá priadza, nožničky, háčkovka, priesvitný papier a nehrdzavejúce špendlíky.

Viac na:  sk.wikipedia.org

 

Zdroj: myjava.sk