Centrum tradičnej kultúry v Myjave (OvZP TSK) vás srdečne pozýva na podujatie venované tradičných myjavským obradovým cestovinám veľkonočného obdobia. Podujatie sa uskutoční v utorok 4. apríla 2017 o 18.00 h v malej nácvikovej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Mijafské hrtánki si budete môcť vlastnoručne vyrobiť na tradičnom náradí. Dozviete sa tajomstvá výrobných postupov a zaujímavosti z ich histórie.

 

Mijafské hrtánki vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkania – tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. Práve pytlikárskym plátenkom (sitami pre mlyny) bola Myjava známa po celom Rakúsko-Uhorsku. Pri tkaní sa však opotrebovávala jedna z dôležitých častí tkáčskeho stavu – paprstek, pomocou ktorého tkáč vytváral osnovu. Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín – hrtánkov, ktoré tvarom pripomínali hrtan. Pani majstrové ich pred sviatkami a významnými životnými udalosťami pripravovali naraz aj z 20 vajec a roznášali ich ako poctu svojim známym a ľuďom, ktorých si vážili. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. Počas podujatia sa budete mať možnosť stretnúť s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov pre rodinu a známych. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.

V prípade záujmu o podujatie sa, prosím, záväzne prihláste mailom na adrese eva.cmelova@ctk.tsk.sk alebo na tel. číslach 034/621 32 52, 0918 968 706. CTK Myjava vám tiež ponúka možnosť zakúpiť si tradičné náradie na výrobu cestovín. Na prípravu cesta si treba priniesť 1 vajce, ¼ kg polohrubej múky a 1 misku. Veríme, že si tieto tradičné myjavské obradové cestoviny nájdu opäť svoje miesto v súčasnom regionálnom jedálničku. Domáce cestoviny sú predsa len domáce.

zdroj: CTK v Myjave 

 

Mijafské hrtánki