Pripravili ho spoločne Vinohradnícky spolek a občianske združenie Vínna cesta Záhorie. Ocenenie Kráľovský Skalický rubín 2017 získalo víno od výrobcu Milana Leška (SR 2016).

 

Kráľovskú frankovku 2017 vyrobil František Okánik (Frankovka modrá 2015). Okrem toho získali ocenenie Veľký zlatý diplom vzorky z finálového rozstrelu v oboch kategóriách. Podujatie navštívili podpredseda TTsK a primátor Holíča Zdenko Čambal a viceprimátor Skalice Peter Pagáč. Obaja odovzdali diplomy oceneným vinohradníkom a vinárom spolu s predsedami oboch spolkov Ladislavom Nemšovským a Ľudovítom Bráneckým.
 

 
1. ročník Festivalu Kráľovských Vín 2017 úspešne za nami

Dňa 1.9.2017 sa v priestoroch Františkánskeho kláštora v Skalici uskutočnil Festival Kráľovských vín, ktorého organizátormi boli Vinohradnícky spolek Skalica a Vínna cesta Záhorie. Začiatkom tohto článku by sme chceli poďakovať spoluorganizátorovi, Vínnej ceste Záhorie a jej predsedovi Ing. Ľudovítovi Bráneckému, za nadmieru plodnú spoluprácu, pričom veríme, že v budúcnosti, budeme spoločne aj naďalej vytvárať pre milovníkov vína, skaličanov a všetkých priaznivcov kultúry a tradícií ďalšie podujatia.

Cieľom a hlavnou myšlienkou, s ktorou prišiel predseda Vinohradníckeho spolku Skalica – p. Ladislav Nemčovský, bolo vytvoriť podujatie, ktorým návštevníkom ponúkneme tie najlepšie a tradične vína, ktoré Skalica má! Tým máme na mysli – Frankovku Modrú a Skalický rubín. K pokoštovaniu bolo prichystaných celkom 138 vzoriek vín, čo hodnotíme ako vynikajúci výsledok, za čo vďačíme vinohradníkom, ktorí svojim vínom výstavu podporili. Kráľovským Skalickým rubínom 2017 sa stalo víno od p. Milana Lešku, vzorka č. 13
Kráľovskou frankovkou 2017 sa stala frankovka p. Františka Okánika, vzorka č. 96
Do finálového rozstrelu v kategórii Skalický rubín sa zapojili títo výrobcovia:

vzorka č. 6 – Ing. František Hertl
vzorka č. 21 Vinárstvo Ľudovít Bránecký
vzorka č. 29 Víno Horváth
vzorka č. 34 Vysoké Pole, s.r.o
v kategórii Frankovka modré, Skalická frankovka, Frankovka – Lampart

vzorka č. 56 – Igor Hertl, Skalická frankovka 2016
vzorka č. 67 – Ing. František Kadlečík, Skalická frankovka 2015
vzorka č. 108 – Michal Šesták, Frankovka modrá 2016
vzorka č. 122 – Vinárstvo Peter Bránecký, Skalická frankovka 2006
Sláva víťazom, česť všetkým …

Samozrejmosťou našich podujatí je bohatý sprievodný program, no tentoraz bol v podobe Cimbálovej muziky Pláňava, helingokárov zo Skalice, mužácky zbor z Lanžhota a taktiež nechýbala súťaž v ťahaní z „koštíra“. Najrýchlejšie natiahnutie do koštýra zvládol p. Hasík a to s časom 7:26 sek. jeho súperom bol p. Mareček.
Druhou disciplínou bolo prečerpanie 5 l vody z jedného do druhého vedra. Túto disciplínu najlepšie zvládol p. Nemšovský s časom 1:14 min. jeho súperom bol p. Bíly.
Kedže nejaké vínko pre súťažiacich ešte ostalo tak bolo druhé kolo o najrýchlejšie natiahnutie vína do koštýra kde sa zúčastnili p. Janota a p. Hránek, kde víťazom sa stal druhí menovaný z dvojice súťažiacich s časom 8:58 sek.

Ďakujeme, všetkým, ktorí aj napriek nepriaznivému počasiu zavítali na podujatie. Veríme, že ste sa zabavili, trocha polahodili svojim chuťovým pohárikom a najmä, že už teraz sa tešíte na ďalší ročník Festivalu Kraľovských Vín a na ďalšie naše podujatie…

Zdroj fotografií: Mesto Skalica a VsS

Zdroj: skalica.sk