Dnes uplynulo 53. rokov od osudnej noci z 20. na 21. augusta 1968, kedy na územie bývalého Československa vnikli vojská piatich krajín Varšavskej zmluvy, aby tu „zachránili socializmus“. Okupácia vojskami Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Bulharska a čiastočne NDR spôsobila vtedajšiemu Československu škody za asi 1,4 miliardy korún.

Tie neskôr narástli prakticky trojnásobne. Zahynulo 108 ľudí. „Oslobodzujúce a dočasne umiestnené“ vojská tu napokon zostali až do pádu komunistického režimu v roku 1989, ich definitívny odsun bol ukončený v júni 1991. Ako spomienku na udalosti invázie vám prinášame fotografie prejazdu vojsk z 21. augusta 1968 Myjavou. Ich autorom je Ing. Branislav Zrutta. Za poskytnutie záberov ďakujeme!

.

Okupácia ČSSR vojskami Varšavskej zmluvy pohľadom Záhoráka.

Bol 21. august 1968. Mamina sestra teta Máry sa v nočnej košeli a vytreštenými očami vrútila skoro ráno do mojej izby a  trasúcim sa hlasom mi oznámila: „Palinku, začaua sa vojna, obsadzili nás Rusi!“ Celkom som bol zmätený ako major Haluška v Čiernych barónoch na sto tridsiatej strane. I keď som mal „len“ pätnásť rokov, premýšľal som: „Okupovať nás môžu fašisti alebo americkí imperialisti, ale ako by mohli Rusi? Bratia! A ešte k tomu… aj tak im to už od štyridsiatehopiateho patrí!“ A tu je kameň úrazu. Tu je to historické nedorozumenie!

Ako som už vyššie spomínal na troch konferenciách si víťazné mocnosti rozdelili svet až do nového delenia v roku 1989! Na rozdiel od západných štátov kde boli oficiálne americké vojenské základne, Československo stále odolávalo sovietskej požiadavke inštalovať na našom území vojenské jednotky. Aj nesympatický a nepopulárny prezident Antonín Novotný sa tomu bránil zuby – nechty, za čo ho Leonid Iljič Brežnev veľmi rád vymenil… ako si naivne myslel za poslušného Alexandra Dubčeka. Posledné veľké cvičenie Varšavskej zmluvy  na západných hraniciach Československa nie a nie skončiť, odsun vojakov a jej techniky sa vliekol slimačím tempom. Sovieti potrebovali stoj čo stoj nejakú zámienku aby u nás mohli zostať. Nežná revolúcia vraj stopercentne prebiehala v réžii ŠTB a KGB a ja som ochotný veriť že aj Pražská jar a jej obrodný proces prebiehal za ich asistencie. Bola to dokonalá provokácia, skrytá a apelujúca na tie najušlachtilejšie ľudské city a potreby slobody!

Ako to dopadlo viete! Ľudia si ešte naivne mysleli ako nám slobodný západ príde na pomoc, ako sa na pôde OSN vybaví neutralita Českoslovanska. To boli len najlacnejšie medové motúzy ťahané popod nos totálne sklamaným a podvedeným občanom. Nech mi nikto netvrdí že najvyššie vedenie nášho štátu bolo také naivné a myslelo si, že nám sovieti dovolia ujsť z ich ťažko vybojovaného bloku a nechajú si západ prísť až k svojim hraniciam. Už sa to stalo roztrhaním Poľska a tiež viete ako to dopadlo. Neviem či sa v dejinách stalo, že by nejaký silný zachránca prišiel na pomoc napadnutej krajine. Ešte tak Kuvajtu, ale tam išo o ropu a nie o občanov! Takže o 21. auguste 1968 bolo rozhodnuté v rokoch 1943 – 45. Západniari si urobili poriadky vo svojom a sovieti vo svojom košiari. Každá neposlušnosť sa trestala na západe tajnými politickými vraždami, na východe verejnými procesmi s rovnakým výsledkom! Ešte i dnes znejú pamätníkov hlasy ako sme mali bojovať i keď len s palicami. Šibe im? Zbláznili sa? Alebo len „machrujú“ po funuse?! Postaviť sa bez zbraní a či už aj s nimi Červenej armáde ktorá hnala dobre vycvičené a vyzbrojené fašistické hordy svinským krokom až do Berlína a bola by to prevalcovala až ku kanálu La Mache?! Čo by zostalo z Československa? To čo z Čečenska? Už vidím ako Brežnev nemôže spávať lebo stúpil Čechoslovákom na labku! Som pevne presvedčený že by akýkoľvek odpor utopili v krvi… nakoniec pred akčné odhady počítali i s najhoršou variantou. Verte alebo nie, nikto by sa nás prakticky nezastal a prázdne kecy a rezolúcie ešte nepomohli v dejinách nikomu! Československo muselo byť vrátené na pravú cestu viery aby nešlo zlým príkladom ostatným satelitom ZSSR, hlavne Poľsku a Maďarsku, kde stačilo tiež len škrknúť. Okrem iného, keď sú takí zásadní siláci, práve dnes môžu zasiahnuť do života na Slovensku kde je toľko nepravostí vo svojich dôsledkov „možno“ aj porovnateľné s okupačnou tragédiou, veď mŕtvemu je celkom jedno či ho prejde ruský tank, alebo zahlušia zločinci… a o verejnom rozkrádaní štátu ani nehovorím, to i tí Rusi musia blednúť závisťou! A nakoniec neriskujú smrť zastrelením (no možno aj áno viď. JUDr. Valko) ani im nehrozí gulag, veď žijeme v slobodnom a právnom štáte!

Obrodný proces v Československu v roku 1968 bol krásnym, no neuskutočniteľným snom. Škoda, možno by sme dnes boli niekde inde, alebo… alebo ešte horšie?! Socializmus skrachoval, skrachoval aj klasický kapitalizmus. Svetoví politici si lámu hlavu kam s konopí, hľadajú nové formy aby sa vlci nažrali a občania zostali celí… ale to sa nedá. Vždy na to musí niekto doplatiť a vlastne to aj zaplatiť. Len dúfam že neotvoria najprogresívnejšiu fabriku na svete s najväčšou produktivitou práce. Výrobu zbraní a celosvetový mlynček na mäso!

PNL