Adventné obdobie je tu, a tak ako sa ľudia vo svojich domácnostiach chystajú na najkrajšie sviatky, tak sa aj mestá obliekajú do vianočného šatu.  Vianoce budú tento rok v Senici plné podujatí a vianočná nálada sa dostane do všetkých kútov mesta, aj preto dostali názov Kultúrne Vianoce.

Vianočná výzdoba v Senici bude tradične rozsvietená 6. decembra na Mikuláša. Posledný mesiac v roku bude nabitý vianočnými podujatiami pre všetky vekové kategórie. Chýbať nebude ani vianočná dedina, ktorá bude tento rok nielen na námestí v centre mesta, ale aj mestských častiach Čáčov a Kunov. Vianočnú dedinu na Námestí oslobodenia otvorí 16. decembra program pre deti v podaní Creative Shows. Deti sa môžu tešiť na obrích čertov s kotlom, do ktorého si budú môcť sadnúť, nechať sa trocha pripiecť či povariť, ale hlavne vyfotiť a ukázať, že sa čertov vôbec neboja.

Čaká nás aj rozsvietenie vianočného stromčeka pred katolíckym kostolom. Živým vianočným stromom priamo na námestí sa môže pochváliť iba málo miest. „Aj keď sa pôvodne uvažovalo nad osobitným vianočným stromčekom, nakoniec sme usúdili, že Senica má tú výhodu a takýto strom má priamo v centre, takže kvôli vianočným trhom nemusí byť vyrúbaný žiaden iný stomček,“ vysvetlila prístup mesta hovorkyňa Roderika Petráková.  Počas otváracieho dňa vianočnej dediny tých starších isto zahreje vianočný punč primátora mesta Branislava Grimma a dychová hudba Borovienka.

V sobotu sú pripravené ukážky tradičnej zabíjačky a verejnosť si bude môcť pochutnať zdarma na zabíjačkových špecialitách. Na vianočnú nôtu zahrá dychové kvarteto J. Jankoviča nielen na Námestí oslobodenia, ale vianočnú atmosféru prinesie aj na Malé námestie, a to počas oboch víkendových dní.

V jednotlivé pracovné dni sa na námestí vystriedajú so svojim programom deti zo základných aj materských škôl. V pondelok ich program doplní spevácky zbor Seniorka a hudobno-spevácka skupina Bukovčané.

Súčasťou vianočných trhov v Senici bude už po tretí krát Živý betlehem v podaní Záhoráckeho divadla a členov OZ Kozel. Na ten sa môžete tešiť v utorok 20. Decembra.

Streda 21. December bude patriť najmenším návštevníkom. Po vystúpeniach niekoľkých elokovaných tried senických škôlok, vystúpia aj talenty zo Základnej umeleckej školy Senica a s programom pre deti prídu Šašo Fifo s Vierkou. Detičky si budú môcť pochutnať na nealkoholickom vianočnom punči od primátora mesta.

Škôlkari vystúpia aj v posledný deň vianočných trhov spolu so spevákmi z Centra voľného času Stonožka. Potom už bude návštevníkov zabávať svojou nekomplikovanou, priamočiarou hudobnou produkciou legendárna skupina SENZUS.

Vianočnú dedinku budú tradične tvoriť predajné stánky s ľudovoumeleckými výrobkami s vianočnou tematikou. Chýbať nebudú ani občerstvovacie stánky, ktoré budú otvorené denne od 10:00 do 20:00 hod. Vianočného kapra si tu budete môcť kúpiť počas celých vianočných trhov až do 24. decembra.

Novinkou vianočnej dediny bude Pošta pre Ježiška. Deti budú môcť od 16. do 21. decembra vhodiť do pripravenej schránky Slovenskej pošty list Ježiškovi.

Kunovská vianočná dedinka bude v dňoch 16. – 17. decembra v Spoločenskom dome Kunov.  Počas prvého dňa si návštevníci budú môcť pochutnať na cigánskej a varenom vínku a so svojim hudobným vystúpením sa predstaví Zdenko Lenghardt. V sobotu bude Kunovom rozvoniavať vianočná kapustnica a guláš, ktorý prídu navariť víťazi Kunovského gulášmajstra. Popoludní zahrá Klub priateľov heligónky a predvianočný podvečer v Kunove zakončí ohňostroj.

Po prvý krát sa kúsok vianočných trhov presunie aj do mestskej časti Čáčov. V Notárskom dome bude pripravený bohatý program, v ktorom sa predstavia čáčovské deti, s programom pre deti príde aj Cool School, speváci z CVČ Senica, vystúpi spevácky súbor Seniorka a divadielko zahrá Divadlo Fantázia. Nebude chýbať občerstvenie a stánky s hand made výrobkami.

Viacero pripravených podujatí nie je možné robiť vonku a tie sa budú konať v Dome kultúry, ZUŠ, či Záhorskej galérii J. Mudrocha. Chýbať nebude Vianočný koncert Cantileny a jej hostí, Vianočný koncert Moravanky, či detský program Smejko a Tanculienka.

Veríme, že si každý nájde v predvianočnom období čas na chvíľku sa zastaviť a nasať atmosféru blížiacich sa Vianoc. Kompletný program  Kultúrnych Vianoc nájdete v priloženom programe:

 

Zdroj: senica.sk