Centrum tradičnej kultúry v Myjave a Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi a. v. Myjava vás srdečne pozývajú na štvrtý adventný koncert, ktorý sa bude konať v nedeľu 18. decembra 2016 o 17.00 h v evanjelickom chráme Božom v Myjave. Predstavia sa v ňom spevácky zbor mesta Senica Cantilena a komorné teleso Ministerstva vnútra SR s názvom Police Brass Quintet. Cantilena je združenie záujemcov o zborový spev, ktoré v súčasnom období pracuje ako amatérske vokálne teleso pri Mestskom kultúrnom stredisku v Senici ako spevácky zbor mesta Senica. Celú svoju činnosť finančne zabezpečuje z prostriedkov mesta Senica, ďalej od sponzorov, z grantov, z príspevkov samotných členov a Občianskeho združenia Cantilena, ktoré organizačne a ekonomicky činnosť speváckeho zboru riadi. Spevácky zbor vznikol v roku 1971.

 

V roku 1976 sa zbor rozšíril až na osemdesiat členov najmä z radov učiteľov škôl senického okresu, speváckych zborov Myjava a Skalica. Prijal názov MZUOS – Miešaný zbor učiteľov okresu Senica. V roku 1984 sa počet zredukoval na päťdesiat členov a začal pracovať pod názvom Cantilena. Prvým dirigentom bol pedagóg PhDr. Andrej Švoňava. V roku 1973 zbor prevzal profesor dirigovania na AMU v Bratislave, doc. PhDr. Jozef Potočár (1920 – 2002). Počas jeho vedenia sa zbor zaradil medzi popredné amatérske telesá na Slovensku. Od roku 1998 zbor dirigovala Mgr. Viera Gáliková až do roku 2014. Od roku 2014 zbor diriguje a po umeleckej stránke vedie Mgr. art. Jozef Chabroň – zbormajster SF Bratislava. Druhou dirigentkou je Mgr. Viera Gáliková. Cantilena doteraz koncertovala na festivaloch, súťažiach a samostatných recipročných vystúpeniach v šestnástich krajinách Európy a na medzinárodnej súťaži speváckych zborov v Ankare. Poslaním zboru je šírenie zborového umenia na súťažiach, festivaloch, koncertných vystúpeniach doma i v zahraničí, realizácia vianočných koncertov a organizovanie medzinárodných festivalov zborového spevu v Senici, Šaštíne a Skalici. Repertoárovo zbor čerpá predovšetkým zo slovenskej národnej tvorby a z vrcholných diel svetovej kultúry. Vo svojom repertoári zahŕňa tvorbu autorov období od polyfónie až po vokálnu tvorbu 21. storočia. Kmeňový repertoár zboru tvorí cez 200 skladieb a upravených ľudových piesní.

Police Brass Quintet Bratislava je komorné teleso Ministerstva vnútra SR, zložené zo sólistov hudby ministerstva. Vzniklo v roku 1998 a počas doterajšej existencie absolvovalo veľa úspešných vystúpení a koncertov, na ktorých sa prezentovalo dielami rôznych autorov. Repertoár telesa pozostáva z diel starých majstrov od obdobia baroka, cez klasicizmus až po súčasných domácich a svetových skladateľov. Interpretuje aj populárnu hudbu aranžovanú pre svoje nástrojové obsadenie.

Vstupné na tento koncert je dobrovoľné, ste vítaní!

zdroj: CTK Myjava