Počas dnešného župného štvrtku navštívili zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja bunker B – S 4 Lány, ktorý je neďaleko hraničného prechodu Berg. Cestu k nemu lemujú informačné tabule, ktoré boli realizované vďaka dotácii Bratislavského samosprávneho kraja.

 

„Takto zrekonštruovaný bunker sa stáva predmetom tzv. víkendového alebo poobedňajšieho cestovného ruchu, ktorý  Bratislavčania môžu zažiť. Je to výsledok celej našej dotačnej schémy, ktorá podporuje objekty a vybavenie cestovného ruchu po celom bratislavskom kraji. Zajtra je Zastupiteľstvo, kde sa bude schvaľovať tento raz už oveľa väčší objem peňazí na dotácie do cestovného ruchu. O tom, kto ich dostane, rozhoduje nezávislá komisia, ktorá vyberie najsprávnejšie projekty a na záver ich schvália poslanci. Aby sme takýchto bunkrov, ale aj iných objektov cestovného ruchu, mali po celom kraji dosť,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

Cieľom návštevy župnej delegácie počas dnešného Župného štvrtku bol bunker B – S 4 Lány, ktorý bol súčasťou opevnenia v slovensko-rakúskom pohraničí počas 2. sv. vojny. V bunkri je zriadené Múzeum Petržalského opevnenia. Z hľadiska turizmu má múzeum strategickú polohu, pretože je len sto metrov od medzinárodnej Dunajskej cyklomagistrály Eurovelo 6 a len čosi vyše kilometra od Eurovelo 13 – Cyklotrasa železnej opony.

 

„Bratislavský kraj má naozaj obrovskú unikátnosť z pohľadu toho kde stojíme, teda na tej čiare, na tej železnej opone. My tú unikátnosť z pohľadu turizmu využívame málo. Preto si myslím, že podporovať takýchto nadšencov ako sú takéto občianske združenia, ktoré nám chcú ukázať ako to kedysi bolo. V podstate, keď človek z takého bunkru vyjde, tak si naozaj uvedomí v akom dobrom živote my žijeme, ako sa máme dobre a nemyslím len materiálne, ale že si žijeme v mieri, aj keď to znie otrepane, ale je to skutočne pravda,“ povedala Tatiana Mikušová, poslankyňa Zastupiteľstva BSK.

 

Okolo cyklotrás vedúcich do bunkru sú informačné tabule, ktoré OZ Múzeum Petržalského opevnenia realizovalo vďaka dotácii poskytnutej v rámci Bratislavskej regionálne dotačnej schémy na podporu turizmu.

 

„Nielen turizmus, ale všetky služby v bratislavskom regióne je nutné rozvíjať aj v rámci dotácií z Bratislavskej regionálne dotačnej schémy na podporu rozvoja vidieka, kultúry, mládeže a športu,“dodala Agáta Mikulová, vedúca oddelenia cestovného ruchu BSK.

 

Bunker B – S 4 Lány môže verejnosť navštevovať už od soboty, kedy sa koná oficiálne otvorenie sezóny.