Jubilejná edícia najväčšieho hudobného festivalu na Záhorí je už minulosťou. Cibula Fest 2018 v Holíči napísal už desiaty príbeh, ktorého súčasťou bola okrem špičky českej a slovenskej hudobnej scény aj svetová legenda Alphaville, ktorá sa v pohraničnom pásme predstavila už druhýkrát. Na dvoch pódiách sa celkovo „premlelo“ viac ako 50 interpretov.

 

Cibula Fest si v pretlaku kvalitných open air festivalov, konajúcich sa v rovnakom termíne, našla stabilné miesto a každoročne sa sem vracajú tisíce návštevníkov z celého Slovenska a Čiech. Počas troch festivalových dní sa uplynulý víkend v Holíči okrem zahraničnej hviezdy objavili interpreti ako Horkýže slíže, No Name, raper Kali, Žlutý pes, Gladiátor, dídžej Milan Lieskovský, ale svoje miesto si tu tento rok našla aj ľudová pieseň v podaní úspešnej skupiny Kollárovci. Tí svoje vystúpenie odpálili už v prvý deň festivalu, kde im skvele sekundovali práve žánrovo diametrálne odlišné „Slíže“. Nitrianska kapela s charizmatickým frontmanom Kukom sa na Cibula Feste objavila už tretíkrát. „Cibula Fest je špecifický festival, ktorý je plný prekvapení a neočakávaných vecí. Pamätáme si, keď to bol strašne „punkový“ festival a my sme si mysleli, že to nedožije do ďalšieho roku. A na ďalší rok boli 3 stage, čiže sa tu každý rok človek prekvapí,“ povedal Kuko. To, že mu nechýba zmysel pre humor a dokáže šokovať za každých okolností, dokázal aj počas ich vystúpenia. Kostým pilota, v ktorom mal koncert odpáliť zabudli doma, preto musel improvizovať. Na pódium vybehol takmer nahý, len s uterákom okolo pása. „Improvizovali sme, nebolo nič iné. Basgitaristka mi požičala uterák. Ak by mi ho odfúklo, ešte som mal pripravenú čiapku a ukulele. Nejako by som sa zakryl,“ zažartoval.

Spevák najväčšej hviezdy festivalu, nemeckej synthpopovej kapely Alphaville si koncert užil napriek tomu, že sa zdravotne necítil najlepšie. Pochvaľoval si najmä organizáciu festivalu a slovenských priaznivcov. „Hráme na viacerých festivaloch a tento je skvele zorganizovaný, veľmi sa nám tu páči. Máme tu mnoho fanúšikov, čo nás nesmierne teší. Na Slovensko chodíme radi koncertovať,“ povedal frontman Marian Gold. Povestnou čerešničkou na torte bol raper Kali, ktorý bezpochyby patrí medzi najlepších vo svojom žánri na Slovensku. I keď jeho vystúpenie nebolo na hlavnom pódiu, ale v menšej Cool aréne, v ktorej sobotný večer patril práve hip hopu, hodinu po polnoci s ním jeho hity spievala a užila absolútne preplnená sála.

I keď je desiaty ročník Cibula Festu minulosťou len niekoľko hodín, organizátori už teraz pracujú na ďalšej edícii a sľubujú množstvo radikálnych zmien. „Počas desiatich rokov sme našim návštevníkom priniesli množstvo kvalitnej hudby, skvelých zážitkov, vzniklo tu mnoho lások, šťastných okamihov, ale prešli sme si aj kritickými chvíľami, keď sme napríklad minulý rok museli predčasne ukončiť jeden festivalový deň, kvôli ochrane zdravia pred nebezpečným vetrom. Ďalšiu desiatku načneme presne o rok a chceme ľuďom priniesť ešte viac hudby, ešte viac zvučných mien a ešte viac komfortu. Už teraz sa tešíme na ďalšie ročníky,“ prezradil organizátor Cibula Festu Vladimír Chrenka.