SENICA – Na základe hlasov čitateľov pridelených 55 knihám z produkcie roku 2017 vo verejných knižniciach regiónu a internetom vyhlásia v stredu 24. októbra 2018 v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici výsledky jubilejného 10. ročníka čitateľskej ankety KNIHA ZÁHORIA 2017. Zvíťazil titul z etnológie – Tradičný odev Záhoria od Mojmíra Benžu pred beletriou Pascalov tieň od Jozefa Špačka na druhom mieste. Tretie miesto čitatelia pridelili rozšírenému a ilustrovanému vydaniu Záhoráckeho slovníka od Konštantína Palkoviča.

Anketu spoločne vyhlásili Záhorská knižnica v Senici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Záhorské múzeum v Skalici (inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja) a Mestské centrum kultúry Malacky z Bratislavského samosprávneho kraja. Čitatelia od júla do konca septembra knihám spolu pridelili 1327 hlasov, z toho 447 prostredníctvom internetu a 880 vo verejných knižniciach regiónu. Súťažili výlučne knihy, ktorým nechýba medzinárodné knižné označenie ISBN, sú o Záhorí, o Záhorákoch, zo Záhoria, alebo od autorov či vydavateľov pôvodom z regiónu alebo na Záhorí žijúcich, pričom vyšli roku 2017. Do súťaže ich  mohli navrhnúť čitatelia, vydavatelia, autori, spolutvorcovia, tlačiarne, sponzori alebo investori.

V doterajších desiatich ročníkoch vrátane tohto jubilejného sa o priazeň čitateľov uchádzalo spolu 448 kníh. V 1. ročníku –  sa Knihou Záhoria 2008 stal titul Ján Náhlik – Fotografie od Dany Janáčkovej. V 2. ročníku bola Knihou Záhoria 2009 zbierka Zdenky Lacikovej S krídlami básne. Treťou Knihou Záhoria 2010 sa stala publikácia Zlatý vek cisárskej rezidencie v Holíči v období Františka Štefana I. Lotrinského. Za 4. Knihu Záhoria 2011 hlasujúci zvolili Encyklopédiu Suchohradu Dimburka, v 5. ročníku Knihou Záhoria 2012 bolo Jabuoňické všelico 1262 – 1212, šiestym titulom Kniha Záhoria 2013 sa pýši kniha Dušana Krivského Blb nového typu. V 7. ročníku titul Kniha Záhoria 2014 získala Habánka od Vojtecha Czobora, Knihou Záhoria 2015 bola Senica v nostalgii pohľadníc od Petra Brezinu a Jána Petra. 9. víťazkou s titulom Kniha Záhoria 2016 bola  Konvália od Denisy Fulmekovej. V tomto jubilejnom 10. ročníku zvíťazila a Knihou Záhoria 2017 sa stala reprezentatívna publikácia z populárno-náučnej literatúry – Tradičný odev Záhoria od Mojmíra Benžu, ktorá získala spolu 135 hlasov. Na druhom mieste ziskom 129 hlasov skončila kniha z beletrie – Pascalov tieň od Jozefa Špačka  a tretie miesto ziskom 123 hlasov obsadilo druhé rozšírené a ilustrované vydanie Záhoráckeho slovníka od Konštantína Palkoviča.

Slávnostné vyhlásenie za účasti autorov, spoluautorov či vydavateľov kníh bude v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici v stredu 24. októbra 2018 podvečer o 17. hodine.

 

TEXT: Tlačová správa – Záhorská knižnica v Senici