DFS Leváranek a Fsk Leváran spolu s OBCOU Veľké Leváre čo najsrdečnejšie pozývajú všetkých milovníkov folklóru na 10. ročník medzinárodného festivalu Detské krojované slávnosti do Veľkých Levár 25 -26.5.2019.

 

Festival je jednou z najväčších a najnavštevovanejších podujatí vo Veľkých Levároch. Konajú sa vždy v poslednú májovú sobotu v historickej časti obce Habánsky dvor, kde sa vystúpenia konajú v malom amfiteátri obklopenom ľudovou architektúrou Habánov. Okrem vystúpení si prídu na svoje aj milovníci histórie, pretože môžu navštíviť Habánsku kaplnku, Habánske múzeum a môžu sa prejsť malebným habánskym dvorom, ktorý svojimi zachovalými domčekmi dýcha na každého svojou históriou.

Folklórny festival sa začína krojovaným sprievodom obcou od kultúrneho domu až po Habány a začína sa o 14:00hodine. V sprievode budú zoradení všetci účinkujúci v rôznofarebných krojoch so svojimi ľudovými hudbami.  Návštevníci sa môžu tešiť na DFS Prvosienka z Bratislavy, DFS Krpčiarik z Dunajskej Stredy, DFS Klobučánek z Valšských Kloboukú z ČR, DFS Marijánek zo Bzenca z ČR, DFS Studnička z Borského Mikuláša, DFS Brodčánek z Brodského, ĽH Matičiarik z Nových Zámkov a  tiež na domáci DFS Leváranek z Veľkých Levár a Foklórnu skupinu Leváran.

Novinkou je v tomto roku aj prehliadka starodávnych kočíkov, ktoré budú súčasťou krojovaného sprievodu. Postarala sa o ne nadšenkyňa pani Mária Orgoňová z Veľkých Levár, ktorá renovuje staré kočíky a bábiky a takto pomohla aj nášmu súboru.

V habánskom amfiteátri sa diváci oboznámia prostredníctvom vystúpení detí a mládeže  s rôznymi zvykmi a kultúrami z rôznych miest nielen Slovenska, ale aj z Moravy.

Počas festivalu sa uskutoční po prvý krát aj súťaž detských speváčikov „Levársky speváčik“, na ktorej sa vystriedajú speváci z každého súboru.

Diváci sa okrem pasívneho sledovania vystúpení môžu zapojiť tiež do Školy tanca, kde sa majú možnosť naučiť nejaký nový tanček, ďalej si môžu vyskúšať svoje umelecké schopnosti v Tvorivých dielňach pre deti a v stánkoch s ľudovo-umeleckými predmetmi si môžu zakúpiť rôzne upomienkové predmety ako pamiatku na tento krásny deň.

Novinkou tohto ročníka bude aj tombola s okamžitými výhrami, ktoré si návštevníci ihneď po zistení výherného čísla môžu sami vyzdvihnúť.

Po skončení festivalového dňa v sobotu čaká milovníkov folklóru ešte jeden deň s folkórom a to v nedeľu, na slávnostnej omši v rímskokatolíckom kostole Mena Panny Márie o 10:00hodine. Tam sa svojimi piesňami a hrou na ľudových hudobných nástrojoch predstavia súborov Matičiarik, Klobučánek a  Leváranek a obohotia tak slávnostnú sv. omšu, ktorá sa ponesie v znamení poďakovania folklórnych súborov za talenty, ktoré vo svojich súboroch majú a za 15.rokov úspešnej existencie DFS Leváranek.

 

PROGRAM:
25. máj – sobota – Habánsky amfiteáter
14.00 krojovaný sprievod obcou od KD
14.30 otvorenie festivalu
Účinkujú:
Zespoł Młoda Kościerzyna (Kościerzyna – PL)
DFS Malá Lipta (Liptál – ČR)
DFS Rouchováček (Rouchovany – ČR)
DFS Vavřínek (Blatnice pod Sv. Antonínkem – ČR)
DFS Čečinka (Bratislava – SK)
DFS Sílešánek (Vinodol – SK)
DFS Trnavček (Trnava – SK)
DFS Leváranek (Veľké Leváre – SK)

Sprievodné akcie
tvorivé dielne pre deti
škola tanca
súťaž “Levársky speváčik”
otvorené habánske múzeum
a habánska kaplnka
stánky s ľudovo-umeleckými
predmetmi a občerstvením

26. máj – nedeľa – Kostol Mena Panny Márie
10.00 sv. omša s vystúpením súborov
Leváranek a Młoda Kościerzyna

 

58610216_2278463575510168_417301921582284800_n