Pohraničné pásmo medzi Českom a Slovenskom na letisku v Holíči má za sebou ďalší ročník Cibula Festu. A bol naozaj výnimočný. Viac ako 60 interpretov na troch pódiách vo vynovenom areáli malo možnosť pocítiť energiu, ktorou sa im počas troch dní odmenilo takmer 10-tisíc návštevníkov. Tí odchádzali z festivalu nadšení a ich pochvalné komentáre na sociálnych sieťach hlásia, že to bol spomedzi jedenástich ročníkov ten najlepší.

 

Už vo štvrtok si našlo cestu na Cibula Fest 5-tisíc ľudí, ktorí zaplnili miesto pod hlavným pódiom najmä pri vystúpení Kaliho a kapely Iné Kafe. Najväčšou hviezdou festivalu bola skupina Kryštof, ktorá do Holíča priniesla takmer identickú šou, ktorá je momentálne vrcholom ich kariéry a na pražskom Strahove ju videlo až 70-tisíc ľudí. Takmer 100 m² LED obrazoviek, svetelná šou, farebné a zlaté konfety či Richard Krajčo, bicyklujúci ponad hlavy fanúšikov ich doslova pobláznilo. „Na festivaly je produkcia trošku iná. Prispôsobuje sa to podmienkam, kde hráme. Naši fanúšikovia na nás vidia, že to robíme pre nich, že to robíme úprimne. Že máme radi muziku a zároveň aj ich. Po koncerte som sa rozprával s naším manažérom, že by sme na Slovensko mali chodiť častejšie,“ povedal frontman Richard Krajčo, ktorý má na Cibula Fest skvelé spomienky aj z minulosti.

Okrem Kryštofa sa návštevníci festivalu najviac tešili aj na ďalších interpetov ako boli napríklad Polemic, Peter Nagy, Dalibor Janda, Mandrage, Smola a Hrušky či Gladiator. Na menších pódiách si „to svoje“ našli aj fanúšikovia hip hopu, reggae či tvrdšej rockovej hudby. „Letná sezóna pre nás znamená približne 50 až 60 koncertov, čo je absolútne úžasné a stále si to užívame. Cibula Festom ukončujeme prvú časť leta a ideme sa rozpŕchnuť po rôznych moriach a oceánoch na dvojtýždňovú dovolenku,“ prezradil Miko Hladký z Gladiatora. Viac ako 40 koncertov v tomto roku už odohral aj trojnásobný Zlatý Slávik Dalibor Janda. Ten priznal, že mu viac vyhovuje iný typ koncertov, no kvôli fanúšikom stále vystupuje aj na festivaloch. „Hudbou sa musíte baviť. Mám však radšej koncerty v halách a kulturákoch. Festivaly sú už skôr pre tie mladšie kapely. No ľudia sa vás stále pýtajú a kde vás môžu vidieť. Robíme to pre nich,“ povedal Janda, ktorý je na scéne už 40 rokov a na jeho koncertoch spolu s ním vystupuje aj jeho dcéra Jiřina Anna. Veľkolepým finále festivalu bolo vystúpenie jednej z najlepších svetových Queen performance kapiel. Skupina Queenie ako posledný live interpret zažíva v posledných mesiacoch omnoho väčší záujem fanúšikov aj vďaka oscarovému filmu Bohemian Rhapsody a na Cibula Feste to bolo cítiť. Napriek neskorej nočnej hodine si nesmrteľné hity spolu s nimi zaspievalo niekoľko tisíc fanúšikov.

Latka Cibula Festu bola tento rok nastavená opäť o kúsok vyššie, no už teraz majú organizátori v hlavách predstavu o tom, ako by mohol vyzerať ten budúci ročník. „Veríme, že sa nám naše smelé plány podarí zrealizovať. Naši návštevníci nám každoročne nastavujú zrkadlo. A tak, ako tento rok, aj ten budúci sa chceme úrovňou posunúť opäť ďalej. Bude to veľkolepé,“ sľubuje organizátor festivalu Vladimír Chrenka.