Občianske združenie IVÁNSKA 21 v spolupráci so Súkromnou strednou umeleckou školou dizajnu v Bratislave predstavuje výstavu „DIZAJNská 21“, inštalovanú v priestoroch Galérie v podkroví ZUŠ v Senici. Výstava ponúka náhľad na výber prác študentov z maturitných odborov Fotografický dizajn, Grafický a priestorový dizajn, Priemyselný a Odevný dizajn a na práce žiakov vyššieho odborného štúdia z odborov Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií, Interiérový dizajn, Odevný a textilný dizajn.
Všetci si vytvárame individuálnu a kolektívnu identitu prostredníctvom vecí, ktorými sme obklopení. Preto je dizajn zameraný na vytvorenie poriadku z chaosu, chce zvýšiť kvalitu života a vniesť krásu a zmysel do každodenného prostredia. „Dizajn“ má pre rôznych ľudí rôzny význam. V súčasnosti sa používa ako pomenovanie procesu tvorby návrhu a výsledku tvarovania výrobku, architektúry a pod., ktorý má zjednocovať funkčnú účelnosť a estetický vzhľad. Často sa však tento proces chápe prevažne ako výtvarné riešenie daného objektu.
Spomínané procesy ponúka výstava „DIZAJNská 21“. Medzi študentskými prácami z rôznych odborov predstavuje aj tie, ktoré boli súčasťou výstavy „REštúr“. Tá vznikla v nadväznosti na realizáciu grafických listov pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra „Jeden študent, jedna báseň, jeden grafický list, jedna kniha.“ Študenti vytvorili ilustrácie básní Ľudovíta Štúra ľubovoľnou technikou (maľba, kresba, perokresba, linoryt, digitálna a vektorova grafika, fotografia, koláž, kombinovaná technika). Následne hľadali inovatívny spôsob zalomenia básne s osobným výberom fontu, ktorej výstup prezentujú v digitálnej tlači. Dôvodom takejto podoby realizácie grafického listu bolo jeho užitie do autorskej knihy.
„DIZAJNská 21“ prezentuje tiež práce z výstavy „2+3D designworks“, ktoré boli vytvorené pomocou rezacieho plotra a digitálnej tlače, transformáciou grafiky do dvoj a trojrozmerných multimateriálových riešení.
Výstava chce priblížiť žiakom ZUŠ v Senici a žiakom SSUŠD v Bratislave interdisciplinárne procesy výroby a ukázať im možnosti výtvarného posunu a reprodukovania svojich diel, ktoré digitálna technológia ponúka. Cieľom výstavy je poukázať na tvorivý potenciál študentov, zapájať ich do výstavného programu a do verejného diania. Žiaci odprezentovali samých seba a odhalili priebeh svojich myšlienkových pochodov, ktorými sa môžu inšpirovať ich mladší nasledovníci zo ZUŠ v Senici.

Kurátor výstavy
Marianna Kajabová

 

DIZAJNská 21