V sobotu 6. februára ovládla ulice Holíča fašiangová atmosféra. Folklórny súbor Valša nadviazal na obnovenú tradíciu fašiangov a priblížil Holíčanom ešte o čosi viac tento dávny ľudový zvyk, ktorý sa dodnes zachováva prevažne iba na dedinách.
Členovia súboru i niekoľko nadšencov sa obliekli do ľudových krojov a masiek a v sprievode trojice hudobníkov sa vydali na fašiangovú pochôdzku mestom. Všade, kde zavítali, sa im dostalo milého privítania. Vyzvŕtali pri tanci domácich, ktorí ich počastovali štamperlíkom pálenky, Mlsnému dali na šabľu klobásu či slaninu a do pokladničky nejaký groš.

Fašiangová sobota vyvrcholila zábavou s pochovávaním basy v priestoroch jednej z holíčskych reštaurácií.
Rozlúčku s obdobím zábav, radosti a veselosti pred nadchádzajúcim štyridsaťdňovým pôstom pripravili aj v holíčskom Domove dôchodcov a domove sociálnych služieb. K spoločnej zábave organizátori opäť pozvali hostí z odboru sociálnej pomoci zriaďovateľského Trnavského samosprávneho kraja i Mesta Holíč. V kultúrnom programe sa spievalo i tancovalo a samozrejme nechýbalo pochovávanie basy. K dobrej nálade i do tanca potom až do neskorého podvečera hrali a spievali skalickí Freďáci.

 

Zdroj: holic.sk

Foto Hollý Milan

Posted by ezahorie.sk on 6. február 2016