SNM – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave v spolupráci so Záhorskou galériou Senica a Galériou mesta Bratislavy predstaví v priestoroch Múzea Slovenských národných rád v Myjave výstavu s názvom Rodný kraj spomienkach a tvorbe Štefana Bednára. Výstava prezentuje významného slovenského akademického maliara, grafika, ilustrátora, karikaturistu, publicistu, priameho účastníka SNP, myjavského rodáka Štefana Bednára a výber z jeho diel, ktoré sa viažu k jeho rodnému kraju. Zachytáva výber z jeho spomienok na detstvo, štúdiá a výtvarnú dráhu, ktoré vyjadril vo svojich memoároch Dvojník Šimon ide do povstania (1964), Ďaleko sú fronty, ďaleko je máj (1965), Bohémske časy (1967) a Bohém hľadá vlasť (1984).
vystava_stefan_bednar_2016
Počiatky Bednárovej výtvarnej tvorby sú späté s Alešovými kresbami, s ktorými sa zoznámil ako žiak meštianky na Myjave. Maľovaniu sa začal venovať až ako študent v Prahe, kde bol prijatý na Umelecko-priemyselnú školu. Posledné roky Bednárovej tvorby sú spojené s jeho návratom na Myjavu, kam sa vracal vždy pravidelne od jari do jesene od roku 1967. V priebehu pár rokov vytvoril rozsiahlu sériu obrazov venovaných rodnej Myjave a celému kopaničiarskemu kraju. Rodný kraj sa stal silným inšpiračným zdrojom pre jeho diela, napriek tomu tieto diela nepatria k jeho vrcholnej tvorbe.
Výstava sa koná pri príležitosti 40. výročia úmrtia akademického maliara Štefana Bednára a 430. výročia prvej písomnej zmienky o Myjave. Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 19. 2. 2016 o 16.00 h v priestoroch Múzea SNR v Myjave. Výstava bude verejnosti prístupná do 10. 6. 2016 a jej súčasťou bude i vzdelávací program pre školy  s názvom Ateliér Štefana Bednára. Bližšie informácie získate na tel. čísle 034/2451104 alebo na e-mailových adresách: muzeumsnr@snm.sk, danka.janovickova@snm.sk. Počas trvania výstavy bude pri príležitosti výročia vyhlásená aj súťaž v maľovaní určená pre deti základných umeleckých škôl z podbradlansko-podjavorinského regiónu.
zdroj: TS SNM – Múzeum SNR