V priestoroch Domu kultúry v Gbeloch sa 21. marca 2016 stretli detskí folklóristi na Regionálnej súťažnej prehliadke detských folklórnych súborov, speváckych skupín a sólistov okresov Senica a Skalica. Na podujatí, ktoré organizačne pripravili Záhorské osvetové stredisko v Senici, Mesto a Správa mestského majetku spol. s. r. o. Gbely sa zúčastnili v tomto roku prehliadkovej časti detské folklórne súbory: Brodčánek z Brodského, Nádej z Kuklova-Čárov, Valšátko z Holíča, Skaličánek zo Skalice , v súťažnej , postupovej časti spevácke skupiny DFS I. a II. Skaličánek , 17 sólistov spevákov z Gbiel, Brodského, Holíča, Kuklova a Skalice.

Odborná porota doc. Ján Blaho z katedry tanečnej tvorby VŠMU v Bratislave a Ing. Marián Veselský , hudobník a upravovatel ľudových piesní rozhodla, že na Krajskú súťaž detských ľudových hudieb, speváckych skupín, sólistov spevákov a inštrumentalistov Trnavského kraja 6. 5. v Skalici, pôjdu okresy Senica a Skalica reprezentovať: spevácka skupina DFS II. Skaličánek a sólistky speváčky: Natália Bolebruchová z Gbiel, Lucia Steinerová z Holíča a Ester Danihelová zo Skalice .

Súčasťou prehliadky bol rozborový hodnotiaci seminár umelecko-pedagogického vedenia súťažiacich s odbornou porotou.

Poďakovanie za finančnú podporu prehliadky a jej spoluorganizátorsky výborne zvládnutú realizáciu patrí pracovníkom Správy mestského majetku spol. s r. o. v Gbeloch.

 

Viera Juríčková

Záhorské osvetové stredisko Senica