Folklórny festival Detské krojované slávnosti sa  uskutočnil v sobotu 28. mája v historickej časti Veľkých Levár v Habánskom dvore.

Veľké Leváre navštívili pozvané detské folklórne súbory zo Slovenska i z neďalekej Moravy: Žeravjánek zo Žeravin, Pomněnka z Tvrdonic, Marijánek zo Bzenca, Čerešenka zo Smoleníc, Krakovanček z Krakovian a Matičiarik z Nových Zámkov. Na festivale sa predstavil aj domáci DFS Leváranek a mládežnícka časť Folklórnej skupiny Leváran v troch pásmach.

Podujatie sa začalo krojovaným sprievodom obcou, v ktorom ľudia vítali krojovancov a tlieskali im. V Habánskom dvore sa zaplnilo hľadisko amfiteátra do posledného miestečka. Návštevníkov okrem programu súborov čakalo množstvo stánkov. Na svoje si prišli milovníci perníkov, všakovakých sladkostí, ovocných vín, ale tiež výrobkov z keramiky, dreva, či drôtu. Deti lákali balóniky, starodávny kolotoč či maliar, ktorý rád namaľoval každého návštevníka festivalu. Počas festivalu si mohli deti vyskúšať aj Tvorivé dielne, ktoré viedli šikovné animátorky z OZ Na kopci. Okrem toho bolo otvorené Habánske múzeum a Habánska kaplnka, ktoré sú pýchou Veľkých Levár. Rodičia detí z Leváranku napiekli množstvo skvelých koláčikov, ktoré potom ponúkali spolu s malinovkami v stánku s občerstvením. Patrí im srdečná vďaka.

Aj nedeľa bola vo Veľkých Levároch v znamení krojov. Počas sv. omše vystúpil mládežnícky folklórny súbor Matičiarik a Cimbalofka Leváranek. Na záver sv. omše sa predstavil folklorista z Košíc Imrich Oravec, ktorý zahral na fujare a zaspieval nádhernú pieseň všetkým matkám. Bola to nádherná bodka nielen za sv. omšou, ale aj za celým festivalom.

Organizátori ďakujú všetkým sponzorom a rodičom za pomoc pri organizovaní festivalu.
Text, foto: S. Valachovičová