Jedným z tradičných produktov bratislavského regiónu je aj pivo. Práve postupné oživovanie tradície malých pivovarov je spúšťačom blížiaceho sa Bratislavského Októberfestu, na ktorom sa stretnú takmer všetky lokálne pivovary z regiónu. Bratislavský Októberfest predstavili jeho organizátori práve dnes na Medzinárodný deň piva.

„Celý Októberfest, o ktorom hovoríme má strategický význam z hľadiska cestovného ruchu. Nikdy by sa nám to nepodarilo bez toho, aby sme nemali rešpektovanú a funkčnú spoluprácu s Bratislava Tourist Board. Samozrejme, že ako kraj spolupracujeme vždy s tými, ktorí sú miestne príslušní a táto naša spolupráca je samozrejmá,“ vyjadril sa na tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský Októberfest prinesie na bratislavské Tyršovo nábrežie v druhý októbrový víkend lokálne pivovary z blízkeho aj ďalekého okolia. K pivu však patrí aj dobré jedlo, preto si 7. a 8. októbra prídu na svoje všetci milovníci zabíjačkových špecialít, ktoré pre nich pripravia takisto domáci mäsiari. Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, ktorý bude sfinalizovaný v najbližších týždňoch.

„Bratislava má niekoľko komunikačných línií, ktorými sa snažíme prezentovať a prilákať turistov. K tej historickej línii korunovačného mesta sa hodí víno, ktoré máme a ktorým sa aj prezentujeme. Na druhej strane sa snažíme oslovovať aj mladého človeka, ktorý možno vyhľadáva alternatívnu kultúru a ktorý, keď príde na víkend do Bratislavy, chce sa tu zabaviť. Práve na oslovenie tohto typu klienta je pivo oveľa vhodnejšie. Aj v okolitých mestách vidno v ostatných rokoch, že táto pivná línia funguje pri oslovovaní mladších lepšie,“ vysvetlila poslankyňa Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, predsedníčka Komisie pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu a členka predstavenstva Bratislava Tourist Board Soňa Svoreňová. Ďalej pripomenula, že pivo a pivovary do hlavného mesta patria od nepamäti: „Tým, že tá pivovarnícka tradícia má tradíciu priamo v meste, v centre mesta, vidím tu výborný priestor pre prepojenie regiónu a mesta. Pivovarníctvo patrí priamo do centra mesta a je to výborný priestor pre spoluprácu mesta a župy na takomto novom produkte.“

Dlhodobou víziou Bratislavského Októberfestu je zaradiť sa na mapu tradičných podujatí a ambíciou organizátorov je pospájať malé lokálne pivovary do „pivnej cesty“.

„Rozprávame sa momentálne o vytvorení pivnej cesty, ktorá môže mať také prvky, ako má Malokarpatská vínna cesta. Pivné stezky, ako ich poznáme v Čechách, sú vyhľadávané nielen domácimi, ale aj zahraničnými turistami, pretože pivo je naozaj niečo, čo láka. Hovoríme o tom, že pivo práve triafa ten segment mladých ľudí, ktorí sem prichádzajú a pivo je jedným z produktov, ktorý dokáže osloviť široké masy a dokáže vytvoriť ďalšiu zaujímavosť, pre ktorú sem ľudia prídu,“ uzavrel výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

 

Zdroj: bratislavskykraj.sk