Na bajku do mesta, Dychfest, Golden Age festival, prehliadky Slepá spravodlivosť, Európsky týždeň mobility, Devínske a Pezinské vinobranie, Krumpolový deň, Lozorské všeličo pripravia počas víkendu pre domácich i zahraničných návštevníkov regiónu hodnotný zážitok.

„Potulky po vinárstvach, bohatá história a kultúra sú lákadlom bratislavského regiónu a podujatia tohto víkendu to len potvrdzujú “ povedal výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

Cieľom Európskeho týždňa mobility v Bratislave, ktorý sa začne od 16. septembra je povzbudiť samosprávy k zavádzaniu a podporovaniu udržateľnej mestskej mobility. Bratislava bude svojich obyvateľov k alternatívnemu spôsobu dopravy motivovať poskytovaním bezplatnej MHD, dopravným kurzom pre deti, dňom otvorených dverí v Dopravnom podniku Bratislava, a to 17. septembra. V rámci európskeho týždňa mobility sa tiež v sobotu od 11.30 do 19.00 uskutoční podujatie Na bajku do mesta, kde sa môžete tešiť na cyklojogu, diskusiu o mestskej cyklistike, detský cykloworkshop, minicyklodráhu, vyhlasovanie výsledkov súťaže VŠETCI NA BAJK, či spoločnú cyklojazdu po meste, ktorá sa začne o 18.00 z námestia SNP.

Pri príležitosti 150. výročia vzniku Vajnorskej dychovky sa 16.-18. septembra uskutoční Dychfest. V piatok o 18.00 budú prebiehať hudobné pozvánky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave a v sobotu a v nedeľu bude dychovkou znieť park pod Lipami vo Vajnoroch.

Jediný medzinárodný festival na Slovensku, interpretujúci jazzovú hudbu, typickú pre obdobie medzi dvoma vojnami v Amerike Golden Age, sa uskutoční v Bratislave už po 3 krát. Šarmantní hudobníci a speváci jazzu, či swingu prinesú autentickú hudbu zlatej éry minulého storočia 17. septembra od 19.00 do 23.00 do bratislavského V-clubu.

Atmosféru dávnej minulosti v sobotu, 17. septembra prinesie aj posledná nočná prehliadka s Emíliou Vášáryovou na hrade Červený kameň. Počas divadelnej inscenácie Slepá spravodlivosť sa Červený kameň stane nie len miestom zločinu a trestu, ale i priestorom pre divácku fantáziu a humor. Prehliadky hradného podzemia sa budú začínať v hodinových intervaloch od 18.30 do 22.30.

Okolie Devínskeho hradu bude 17. septembra zas spestrené úsmevmi devínskych vinárov. Od 15.00 je na Devínskom vinobraní pre všetkých pripravený sladkastý mušt, energický burčiak a bohatý sprievodný program. Samozrejme na vinobraní nebude chýbať ani už pre Devín legendárny, devínsky ríbezlák.

Tento víkend sa chystá aj jedna z najobľúbenejších slávností hrozna a vína v bratislavskom regióne, Pezinské vinobranie. Pezinské ulice budú plné osláv práce tunajších vinárov a vinohradníkov, bohatej ponuky gastronomických špecialít a kultúrneho programu v dňoch 16. až 18. septembra.

Obec Sološnica aj tento rok pozýva 16. a 17. septembra na Krumpolový deň, ktorý je tradične spojený s prezentáciou rôznych zemiakových pochúťok. V piatok sú pripravené dieľničky a súťaže pre deti a v sobotu pestrý program spolu so súťažou v jedení zemiakových placiek. Podujatie Krumpolový deň, ako aj vinobranie Pezinok sú súčasťou Župnej jesene v Bratislavskom kraji.

Svoje jesenné trhy a remeselný jarmok sa rozhodla 17. septembra usporiadať aj obec Lozorno. Pod názvom „Lozorské všeličo“ sa bude v sobotu na Športovom námestí v Lozorne od 12.00 do 18.00 predvádzať naozaj všeličo. Podujatie bude plné miestnych remeselníkov, pestovateľov, umelcov, kreatívnych dielní, burzy či hudobníkov zo Šenkvíc.

Viac informácií o aktuálnych podujatiach nájdete na www.gob.sk

 

Zdroj: bratislavskykraj.sk