Prvý októbrový víkend sa v Gbeloch niesol v duchu hodových slávností. Perfektné babie leto prispelo k tomu, že do ulíc vyšli takmer všetci Gbelania, aby sa pozreli na program. Ten organizátori pripravili tak, aby bol pre každú vekovú kategóriu a zachytával viacero druhov žánrov. Na javisku pri dome kultúry vystúpili žiaci Základnej umeleckej školy.

 

Jarmok ako v minulosti

Na jarmok pozvali organizátori viac ako 800 stánkarov a ľudových remeselníkov. Ulice sa zaplnili od rána a návštevníci mohli kupovať, čo im ruky stačili a v sekcii remesiel si obzvlášť tí starší mohli zaspomínať na časy, keď bolo remeselníkov dosť a svoju prácu robili pekne a poctivo. Práve tu mohli všetci vidieť pri práci kováča, drotára, keramikára či maľovanie. K starodávnym remeslám prispeli aj starodávne boje Skupiny historického šermu s dvomi vystúpeniami v dobových kostýmoch.

 

Hody aj pre deti

Aké by to boli hody, keby si na svoje neprišli aj deti. Od jazdy na poníkoch, detského 9D kina, profesionálnych hier, nafukovacích atrakcií, koncertu pre najmenších či zvláštnosťou, ktorou bol detský kútik v prírode na tráve. Ďalej boli pre deti pripravené jazdy na autíčkach, kolotoče, maľovanie na tvár, streľba z luku a mnoho ďalších aktivít. Hralo sa o pekné ceny, sladké odmeny, lístky do kina a hlavnými cenami boli lístky na prestavenie „Rozprávkovoland“, ktoré sa uskutoční v decembri v Bratislave. Na akcii nechýbali maskoti, sladkosti, medovníčky či iné sladké prekvapenia, hlavne pre deti. Smiech detí, radosť a spokojnosť rodičov bola tým najkrajším zadosťučinením pre organizátorov podujatia.

 

Zapojili sa všetci

Gbelské hodové slávnosti na prezentáciu často využívajú viaceré organizácie či umelci. Prezentujú sa chovatelia na svojej výstave drobného zvieratstva, hasiči s materiálom a historickými ukážkami techniky z minulosti až po súčasnosť. Slávnosti dávajú zelenú aj umelcom, ktorí prezentujú svoje obrazy, fotografie či iné umelecké smery. Prezentoval sa aj miestny motokrosový klub so svojimi motorkami a štvorkolkami. Hody boli i o súťažiach pre dospelých. Pre pánov boli súťaže v súvislosti s pivom a nechýbala ani ochutnávka piva.

Pri tvorbe programu hodových slávností sa nechali organizátori inšpirovať priamo ľuďmi, oslovili hudobné skupiny, či umelcov, o ktorých mali ľudia záujem vidieť naživo, takže z veľkej miery išlo uplynulý víkend v Gbeloch aj o splnenie istých prianí. I vďaka ostatným sa podarilo zostaviť pekný program.

 

Nedeľa v znamení folklóru a kvapiek dažďa

Na hodovej zábave, kde sa predstavila záhorácka skupina Grafic a hostia – Židlochovickí stárci, ktorí o polnoci zatancovali moravskú besedu, bolo ešte jedno prekvapenie. O polnoci bol zo zakúpených vstúpenie vyžrebovaný výherca wellness pobytu na Orave.

Nedeľné ráno sa javilo ako jasný deň a o pol jedenástej dopoludnia začala slávnostná hodová svätá omša s celebrantom Jánom Formánkom. Popoludní začal od kostola krojovaný sprievod detí za zvuku kapely a kráčali mestom smerom k Domu kultúry Gbely.

I keď niektoré predpovede ukazovali dážď a niektoré krásny deň, predsa len sa naplnil ten upršaný variant a deti po príchode ku kultúrnemu domu vystúpili pred rodičmi a návštevníkmi hodov vo vnútri domu kultúry. Dychová hudba Záhorienka však vystupovala vonku na pódiu a prvými tónmi sa umúdrilo aj počasie a teda aj nedeľa nakoniec bola v dobrej atmosfére a nálade.

 

Zdroj: mesto Gbely, Slavomír Brutovský