Spolu 65 titulov sa uchádzalo o priazeň priateľov knižnej produkcie v 8. ročníku čitateľskej ankety „KNIHA ZÁHORIA 2015“. Tešíme sa, že treťou najúspešnejšou publikáciou sa s 289 hlasmi (z toho prostredníctvom internetu 101 a 188 hlasmi vo verejných knižniciach) stala kniha Martina Macejku „Malacky v dejinách“.

Anketu spoločne vyhlásili Záhorská knižnica v Senici, Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, Záhorské múzeum v Skalici a Mestské centrum kultúry Malacky. Knihy do ankety navrhli čitatelia, knihovníci, autori, vydavatelia, kníhkupci, distribútori, obce a mestá ako investori či iniciátori vydania kníh. Publikácie museli mať pridelené medzinárodné číslo ISBN. Nebolo dôležité, aký žáner reprezentovali (beletria, poézia, odborno-populárna, vedecká, detská literatúra a pod.), museli však byť vydané v roku 2015 a s regiónom Záhoria späté buď tematicky, autorom textovej či obrazovej časti, alebo inak.

Internetové hlasovanie bolo technicky zabezpečené proti zneužitiu mnohonásobným hlasovaním v prospech jedného titulu z jednej elektronickej adresy. Výsledky potvrdili v Skalici 14. októbra 2016 zástupcovia vyhlasovateľov – riaditeľka Záhorskej knižnice v Senici Katarína Soukupová, riaditeľka Záhorského múzea v Skalici Viera Drahošová a za Záhorskú galériu Jána Mudrocha  v Senici  Alžbeta Pulmannová.

Výsledky čitateľskej ankety o titul „KNIHA ZÁHORIA 2015“ budú oficiálne zverejnené v piatok 28. októbra o 17.00 hod v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici za účasti autorov, vydavateľov i samospráv obcí a miest Záhoria.

Záujem verejnosti o hlasovanie potvrdil popularitu ankety, v ktorej o víťazovi nerozhodovali odborné poroty, kritici alebo recenzenti, ale iba samotní čitatelia. O víťazoch rozhodlo spolu 2416 hlasov, z ktorých 758 pridelili čitatelia internetom a 1658 hlasovaním vo verejných knižniciach Záhoria. Víťazným titulom v internetovom hlasovaní je so 194 hlasmi kniha Pavla Dinku „Skalické búdy“ (celkom dostala 321 hlasov a obsadila v absolútnom poradí 2. miesto). Najviac hlasov pridelených vo verejných knižniciach  –  303 získala kniha Petra Brezinu a Jána Petra „Senica v nostalgii pohľadníc“ (spolu má 349 hlasov) a stala sa  držiteľkou titulu „KNIHA ZÁHORIA 2015“.

Pri vyhlásení výsledkov organizátori uverejnia ďalšie zaujímavé štatistické údaje z ankety a predstavia autorov najúspešnejších kníh. Z víťazných titulov zaznejú úryvky a na výstave bude prezentovaných všetkých 65 súťažiacich kníh. Program v hudobnej časti obohatí hrou na klavír zástupca riaditeľa Základnej umeleckej školy v Skalici a zároveň korepetitor „Speváckeho zboru mesta Senice Cantilena“ Roman Blaha, úvod slávnosti knihy na Záhorí bude patriť básni Pavla Stanislava Piusa v podaní autora.

-TS-

Zdroj: malacky.sk