Budovanie destinácie nie je ľahké v slovenských podmienkach. Cestovný ruch je ešte stále v plienkach v porovnaní s krajinami ako Rakúsko, Švajčiarsko či susedné Česko. Kameňom úrazu je častokrát spolupráca hlavných aktérov z verejného i súkromného sektora. Tieto problémy nie sú cuzdie v žiadnej organizácii cestovného ruchu na Slovensku. OOCR Záhorie si uvedomuje potrebu zbierania skúseností a napredovania, s cieľom vyrovnať sa veľkým hráčom destinačných organizácií na Slovensku. Spokojnosť návštevníkov je na pleciach oblastných organizácií a je tomu tak aj v OOCR Záhorie. Jednou z aktivít z dielne OOCR Záhorie bol aj seminár na tému „Cestovný ruch – budovanie destinácie“, ktorý sa konal 8.12.2016 v Senici.

Seminár bol určený pre členov miestnej organizácii cestovného ruchu, pracovníkom z oblasti kultúry a cestovného ruchu. Medzi zúčastnenými boli aj zástupcovia OOCR z Piešťan, Malých Karpát a Trnavy. Mali sme tú česť vypočuť si prednášku priekopníčky v destinačnom manažmente Ivety Niňajovej. Niňajová stála pri zrode klastra cestovného ruchu Liptov, neskôr pôsobila v OOCR v Košiciach, kde sa popasovala s výzvou Košice – Európske hlavné mesto kultúry a zabezpečila Košiciam rekordnú návštevnosť, ktorú si udržali vďaka jedinečným projektom. Dnes je východná metropola Slovenska obľúbenou destináciou, ktorá ponúka zábavu, oddych a jedinečnosť. V súčasnosti sa Niňajová venuje menej rozvinutým regiónom, kde aplikuje svoje skúsenosti a pomáha pri budovaní cestovného ruchu.

 

Ďalším speakrom bol odborník na digitálny marketing, Peter Bolebruch. Aj posledné štatistiky Slovenskej agentúry pre cestovný ruch hovoria o tom, že dovolenkové katalógy sú minulosťou. Až 83% Slovákov označilo za hlavný zdroj informácií výberu dovolenky internet. Podiel on-line médií pri vyhľadávaní informácií vzrástol o 4%, dokonca v kategórii ľudí nad 46 rokov dominuje taktiež internet. Štatistiky potvrdil aj Bolebruch, ktorý zdôraznil využívanie dát pre správnu identifikáciu a poznanie návštevníka a jeho potrieb. Dôležitým je podľa neho aj kvalitná a systematická práca online marketingu a nastavenia webu. Taktiež investícia do kvalitných fotografií a videí regiónu a jeho atraktivít umiestnených na webovej stránke prinesie svoje ovocie.

 

V druhej časti seminára sa predstavili zástupcovia oblastných organizácií Malé Karpaty a Trnava, kde si prítomní mohli porovnať ich činnosť, produkty i marketing.

 

Seminár ponúkol množstvo inšpirácií a pozitívny ohlas potvrdil, že išlo o správny krok. Poznatky sa budeme snažiť zodpovedne aplikovať a využiť maximum v prospech rozvoja destinácie – regiónu Záhorie.

 

 

Ing. Dominika Leváková

Výkonná riaditeľka OOCR Záhorie