V tretiu adventnú nedeľu tu hrala DĽH Lachovček a Trombitáši Štefánikovci.

Centrum tradičnej kultúry v Myjave a Cirkevný zbor Evanjelickej cirkvi a. v. Myjava organizovalo  tretí adventný koncert, ktorý sa bude konať v nedeľu 11. decembra 2016 o 17.00 h v evanjelickom chráme Božom v Myjave. Vo vianočnom pásme sa tu predstavili Trombitáši Štefánikovci z Púchovskej doliny a DĽH Lachovček. Trombitáši Štefánikovci sú zoskupením hráčov ovládajúcich hru na ľudové hudobné nástroje, prezentujúce pastiersku kultúru Púchovskej doliny a moravsko-slovenského pomedzia. Zakladateľmi tohto zoskupenia sú dvaja bratia – Ján a Pavol Štefánikovci z obce Lúky, ďalej Pavol Novosád z Nimnice, Ivan Bobot z Nemšovej a Peter Peťovský z Trenčína. Ako hosť v zoskupení účinkuje aj inštrumentalista Dano Káčer z českého Vsetína, známy aj ako spevák a hráč na kontrabas v kapele DAREBAND.


Signálne hudobné nástroje – fujary trombity a pastierske rohy, ktoré sú pre oblasť Púchovskej doliny typickými nástrojmi – vyrábajú hudobníci Ján Štefánik, Pavol Novosád a Ivan Bobot. Ich diela vlastnia aj Lúčnica, SĽUK a Ovčiarske múzeum v Liptovskom Hrádku. Ján Štefánik aj Pavol Novosád sú držiteľmi ocenenia Dr. Ladislava Lenga lnstrumentum excellence za výrobu pastierskych rohov a fujár trombít. Pavol Štefánik získal za hru na fujaru trombitu a pastiersky roh v Banskej Bystrici na celoslovenskej súťaži inštrumentalistov hudobného folklóru v roku 2005 tituly Laureát a Zlaté pásmo a v roku 2007 v Košiciach na Cassovia Folkfeste opäť Zlaté pásmo. Štefánikovci ovládajú hru na tieto ľudové hudobné nástroje: heligónka, drumbľa, pastierske rohy, fujara, fujara trombita, ovčia zvonkohra, pastierske píšťalky a ozembuch. Okrem hudobného folklóru vedia predviesť techniku práskania pastierskym bičom a ukážku streľby z perkusných a kresadlových historických zbraní. Účinkovali v programoch Slovenskej televízia (NE)celebrity, Keď tradície hrajú, Zdravie zo slovenských pasienkov, Púchov a okolie, Poklady Slovenska a Dunajec. Pre rádio Regina nahrali Pieseň v srdci zrodená a Hrajte že mi, hrajte. Ďalej realizovali zvukové nahrávky trombít do filmu Mareka Ťapáka – Tanec medzi črepinami, programu Lúčnice – Slovenský triptych a SĽUKU – Obrázky zo Slovenska.

DĽH Lachovček pôsobí pri ZUŠ v Púchove. Vedúcim je pedagóg Ivan Sadloň, inak rodák z Myjavy a primáškou je Timea Klabníková zo susednej obce Dohňany. Vznik tohto zoskupenia mladých muzikantov sa datuje od roku 1983. Počas svojho pôsobenia bola ľudová hudba dvakrát laureátom a viacnásobným finalistom celoslovenskej súťaže detských ľudových hudieb. Pravidelne sa zúčastňuje na rôznych domácich i zahraničných festivaloch. Repertoár tvoria prevažne piesne z Púchovskej doliny a tiež piesne z iných regiónov Slovenska.

 

zdroj: CTK v Myjave