Portál Jazz.sk vyhlasuje piaty ročník ceny za najlepší slovenský jazzový album vydaný v roku 2016. Víťazné albumy vyberú svojim hlasovaním fanúšikovia jazzu a odborná porota. Slávnostný večer odovzdávania cien ESPRIT spojené s koncertom finalistov prebehne 30.apríla 2017 v divadle Aréna v Bratislave, na Medzinárodný deň jazzu.

 

V tomto roku je do ankety zaradených rekordných dvadsaťdva albumov slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2016.

Od 30.marca je spustené internetové hlasovanie pre priaznivcov jazzu, ktorí podľa hudobných ukážok nominovaných nahrávok vyberú album ocenený Cenou verejnosti Esprit. Internetové hlasovanie za najlepší domáci jazzový album potrvá do 21. Apríla 2017.

Medzi nominované albumy na cenu Esprit 2016 je zaradený tiež album rodenej Holíčanky Hany Šebestovej s názvom albumu „Utajená„

 

Pod názvom „Utajená“ sa skrýva debutový album speváčky, skladateľky i textárky Hany Šebestovej. Na nahrávke s vlastnými autorskými kompozíciami i textami sa podieľala celá plejáda stálic slovenskej jazzovej scény. O aranžmány a produkciu celého albumu sa postaral klavirista Ľuboš Šrámek. Ako hosť sa predstaví aj vážený hosť, významný jazzový pianista Kevin Hays z USA.

Vydavateľstvo: Hudobný fond

 

Odoslať hlas, vypočuť si hudobné ukážky Albumu „Utajená“ a podporiť Hanu Šebestovú je možné na tejto adrese:  http://www.jazz.sk/discs/hana-sebestova-utajena

V prípade technických ťažkostí prosím hlasujte cez hlavnú stránku tu: http://www.jazz.sk/

Veľmi ďakujeme!

 

Hana Šebestová pochádza z Holíča. Vyštudovala učiteľstvo hudobnej a výtvarnej výchovy na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Po štúdiu pracovala šesť rokov ako pedagogička

na ZUŠ v Holíči. Od útleho detstva sa venuje hudbe, tvorí vlastné skladby a dlhodobo sa venuje

džezu. Nahrať album a osloviť svojou hudbou ďalších ľudí bolo vždy jej snom.

 

Debutový album Hany Šebestovej „Utajená“ tvorí jedenásť piesní, z toho desať z jej autorskej tvorby s primárne slovenskými textami.

Väčšinou ide o piesne z obdobia speváčkinej skoršej tvorby. Album obohacujú dve anglické piesne – prvá je džezový štandard a druhá, balada, vznikla v spolupráci s popredným svetovo uznávaným džezovým hudobníkom Kevinom Haysom, ktorý je významným hosťom na tomto albume.

Skladby majú rozličný charakter. Metaforicky opisujú medziľudské vzťahy, speváčkin vzťah k prírode, k vesmíru ale aj k ľudovým tradíciám Slovenska. Niektoré úsmevne opisujú vzťah medzi mužom a ženou.

Skladby sa líšia aj hudobne: majú rôzne tóniny, metrum, tempo, pozostávajú z jazzových harmónií a aranžmánov, no nesú v sebe prvky rôznych hudobných štýlov, ako napr. folklór, etno, vážna hudba, blues, či pop.

Na aranžmánoch sa podieľal vynikajúci slovenský džezový klavirista Ľuboš Šrámek, ktorý je aj hudobným producentom tohto albumu.

Na albume hudobne participovali špičkoví umelci nielen z oblasti džezu, ale aj vážnej hudby.

 

 

Kevin Hays (spev, špeciálny hosť)

Hana Šebestová (spev)

Ľuboš Šrámek (klavír, syntetizátor)

Matúš Jakabčic (gitara)

Tomáš Baroš (kontrabas)

Juraj Griglák (kontrabas, basová gitara)

Marián Ševčík (bicie nástroje)

Peter Raitl (perkusie)

Barbora Kolářová (flauta)

Robert Holota (hoboj)

Jan Marcis (krídlovka)

Samuel Šimek (trúbka, krídlovka)

Palo Ruček (alt a tenor saxofón)

Peter Kula (alt a tenor saxofón)

Nikolaj Nikitin (tenor saxofón)

Milan Osadský (akordeón)

Mucha Quartet (sláčikové kvarteto):

Juraj Tomka (prvé husle)

Andrej Baran (druhé husle)

Veronika Prokešová (viola)

Pavol Mucha (violončelo)