V sobotu 1. júla 2017 sa okrem letných prázdnin začne v Kultúrnom dome Samka Dudíka aj súťažná výstava plastikových a papierových modelov nazvaná O myjavský erb 2017. Ide o prvé podujatie tohto druhu v Myjave po takmer tridsiatich rokoch, keď posledná výstava modelov bola zorganizovaná ešte v roku 1989 a niesla názov od Blériota k Migu. Na premiérovom ročníku súťažnej výstavy budú môcť návštevníci v prvý víkendový deň obdivovať viac ako 400 plastikových a papierových modelov rôznych kategórii – leteckú techniku, bojovú techniku, dopravné prostriedky, lode, architektúru… Zatiaľ sa na akciu zaregistrovalo 56 modelárov z celého Slovenska i Českej republiky.

Tí budú so svojimi dielami súťažiť v 26-tich kategóriách rozdelených do štyroch skupín a okrem pripravených drevených plakiet pre ocenené modely si môžu z kopaníc odniesť aj špeciálnu Cenu Franka C. Soltesza za najlepší model stíhačky P 51 Mustang z obdobia II. svetovej vojny.

 

Novým prvkom v myjavskom kalendári podujatí pripravovaných v roku 2017 je aj súťažná modelárska výstava O myjavský erb 2017. Ide o podujatie zamerané na plastikové a papierové modelárstvo, na ktorom sa budú môcť svojimi dielami pochváliť nadšenci venujúci sa práve tomuto koníčku z blízkeho i širokého okolia. Dôvodov, prečo sa mesto Myjava pokúsi zorganizovať takúto súťažnú výstavu, je niekoľko. Modelárska akcia sa v kopaničiarskej metropole a jej okolí ešte nekonala, a hoci komunita modelárov je na Slovensku početná, možností ich prezentácie skôr ubúda ako pribúda. Zároveň to bude pokus osloviť verejnosť, najmä deti a mládež a ukázať im, že aj takéto hobby existuje.

 

Na Myjave momentálne neexistuje aktívny modelársky klub, hoci v Centre voľného času v uplynulých rokoch fungoval krúžok leteckých či papierových modelárov. Možno aj táto akcia preto napomôže k zoznámeniu modelárov z kopaníc a okolia a nájdu sa ľudia, ktorí by mali čas a chuť krúžkovú činnosť obnoviť. Výstava sa bude konať v sobotu 1. júla 2017 vo výstavnej sále Kultúrneho domu Samka Dudíka v Myjave. Vestibul kultúrneho domu bude zasa slúžiť potencionálnym predajcom modelov a modelárskych doplnkov, aby tu súťažiacim i návštevníkom ponúkli svoj tovar. Prezentácia modelov sa začne o 8.00 h a výstava bude oficiálne otvorená pre verejnosť o 10.00 h. Súťažné kategórie sú stanovené nasledovne:

 

Plastikové modely

STUDENT (0 – 12,99 rokov)

LVS – lietadlá a vrtuľníky
BTS – bojová technika
CDS – civilná doprava
OS – ostatné

JUNIOR (13 – 17,99 rokov)

LVJ1 – lietadlá a vrtuľníky 1/72 a menšie
LVJ2 – lietadlá a vrtuľníky 1/48 a väčšie
BTJ1 – bojová technika 1/72 a menšia
BTJ2 – bojová technika 1/48 a väčšia
CDJ – civilná doprava
OJ – ostatné

SENIOR (od 18 rokov)

LVS1 – lietadlá vrtuľové 1/72 a menšie
LPS1 – lietadlá prúdové 1/72 a menšie
LVS2 – lietadlá vrtuľové 1/48 a väčšie
LPS2 – lietadlá prúdové 1/48 a väčšie
BTR1 – bojová technika 1/72 a menšia
BTR2 – bojová technika 1/48 a väčšia
CDR – civilná doprava
OR – ostatné

Papierové modely

PL – letecká technika
PS – stavby a architektúra
PT – technika
PO – ostatné

Pozn.: Organizátor si vyhradzuje právo v prípade potreby súťažné kategórie zlúčiť!

Vyhlásenie výsledkov súťažnej výstavy a odovzdanie cien je naplánované na 15.30 h, ale je možné, že tento čas ešte organizátori na základe skúseností z iných podobných podujatí prehodnotia a ocenení modelári si trofeje preberú skôr. Tie do súťaže venuje mesto Myjava a sponzori výstavy zo Slovenskej i Českej republiky, ktorí boli o podporu výstavnej premiéry požiadaní. Vecné ceny už prisľúbili napríklad Airbrsuhcentrum.sk, Modelpasticshop.sk, Modelimex, Attack Hobby Kits, Prospektor Shop, Modelshop.sk, HT-model Poprad… Mediálnym partnerom výstavy je portál Eastmodels.sk. Elektronická registrácia modelov do súťaže O myjavský erb 2017 sa mala síce spustiť až v máji, ale keďže ide o prvý pokus zorganizovať takúto výstavu, môžu sa modelári prihlasovať už teraz. Aby bol dostatočný časový priestor na odstránenie prípadných nedostatkov.