V posledný júlový víkend sa Senica, Smrdáky a Hlboké stanú dejiskami ďalšieho pokračovania úspešného spoločného česko-slovenského, záhorsko-juhomoravského, medzinárodného projektu 6. Letného poetického festivalu „Po stranách Moravy 2017“ (PSM).

 

Po vlaňajšom 5. ročníku na českej strane v Hodoníne, od 28. do 30. júla 2017 sa program Letného medzinárodného poetického festivalu „Po stranách Moravy 2017“ uskutoční na Záhorí. Organizujú ho spoločne s občianskym združením PSM literárne kluby Kruh autorov Hodonínska (KAH) a Klub autorov a priateľov literatúry (KAPL) Záhoria, s Mestskou knižnicou Hodonín, Záhorskou knižnicou v Senici, s Kúpeľmi Hodonín a obcou a Prírodnými liečebnými kúpeľmi Smrdáky.

Po prvom ročníku iba s účastníkmi z Čiech a zo Slovenska sa vlani medzinárodná zostava poetov rozšírila už na štyri krajiny – Česko, Poľsko, Bulharsko a Slovensko. Spoločný festival bol doteraz vždy vzájomnou tvorivou inšpiráciou literátov, aktivizoval literárne kluby, podnecoval k tvorbe nové literárne talenty a do ponuky kultúrneho leta na českej strane hraničnej rieky Moravy i na slovenskej prinášal spestrenie programu do kúpeľných areálov, galérií výtvarného umenia v Hodoníne a Senici a na iné netradičné miesta. Tvorivé dielne boli už aj na Mohyle na Bradle alebo v ZOO v Hodoníne. Festival je multižánrovým a popri literátoch a priateľoch poézie sa ňom prezentujú i hudobníci, speváci a výtvarníci. Nechýbajú výstavy kníh či karikatúr účastníkov festivalu.

6.ročník festivalu „Po stranách Moravy 2017“ odštartuje v piatok 28. júla od 18.30 Poetický večer „nováčikov“ v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici. V sobotu 29. júla predpoludním tri desiatky tradičných účastníkov a nováčikovia spoznajú pamätihodnosti Hlbokého, pripomenú si genia locí obce, v ktorej 45 rokov pôsobil národný buditeľ, kňaz a spisovateľ Jozef Miloslav Hurban (1817-1888) a narodil sa pred 170 rokmi jeho syn – novinár, spisovateľ a politik Svetozár Hurban Vajanský (1847-1916). V sobotu popoludní sa festival prenesie do Prírodných liečedbných kúpeľov Smrdáky, kde bude od pol siedmej večer nosným Galavečer pre Smrdáky a kúpeľných hostí s predstavením poézie a hudobnej tvorby účastníkov festivalu.

Festival prinesie viacero tvorivých dielní. Jednak v Grand café – kongresovom centre Senica, kde budú účastníci ubytovaní, ale i v Hlbokom a v Smrdákoch. Je nepísanou tradíciou, že výsledky tvorivých dielní sú základom zborníkov Po stranách Moravy, ktoré bývajú tlačenými výstupmi z festivalu. Súčasťou tohtoročného festivalu budú i výstavy z tvorby viacnásobnej účastníčky festivalu – poetky i výtvarníčky Jarmily Maršálovej z Příbrami a Mariána Náhlika z Koválovca.

 

Po stranách Moravy

 

TS: Záhorská knižnica Senica         FOTO: ARCHÍV ZK SENICA