Výnimočným koncertom orchestra ruských ľudových nástrojov Detskej školy umenia L.V. Sobinova z mesta Jaroslavľ /Ruská Federácia/ pokračovala v stredu 19. júla 2017 séria podujatí Zámockého leta 2017.

 

Teplý letný večer prilákal do zámockého bastiónu niekoľko desiatok milovníkov nielen slovenského folklóru, z ktorých mnohí mali po prvý krát možnosť počuť zvuk tradičných ruských ľudových nástrojov naživo, pričom najpočetnejšie zastúpenie mali samozrejme tradičné ruské balalajky. Dirigent Pavel Sergejev predstavil jednotlivé koncertné skladby predovšetkým z repertoáru ruských národných piesní, ale nechýbali i skladby svetových autorov upravené práve pre orchester ruských ľudových nástrojov.

 

Veľkým pozitívom bolo pre väčšinu návštevníkov zistenie, že komentáru v ruskom jazyku bez väčších ťažkostí rozumeli, čo svedčí o príbuznosti oboch národov v oblasti jazykovej, ale podľa intenzívnych potleskov publika i v tej hudobnej.
Medzi štyridsiatkou nádejných mladých ruských hudobníkov sa predstavili aj niekoľkí naozaj skvelí sólisti. K výnimočnej atmosfére koncertu prispeli aj tradičné ruské kroje, v ktorých orchester svoje umenie prezentoval.

 

Koncert usporiadalo Mesto Holíč v spolupráci s Veľvyslanectvom Ruskej Federácie v Slovenskej republike, preto na koncerte nemohol chýbať zástupca veľvyslanectva – kultúrny atašé Nikita Griščenko s manželkou, ktorý vyjadril poďakovanie za možnosť prezentovať tradičné ruské hudobné umenie v našom meste. Vyjadril želanie, aby sa intenzívne rozbehnutá spolupráca aj v budúcnosti pretavila do podobných podujatí, nielen na území našej krajiny. Mesto Holíč takéto vystúpenia určite podporí.

 

Zdroj: holic.sk