Na prelome marca a apríla to v Spojenej škole sv. F. Assiského žilo remeslami. Naslovovzatí odborníci vo svojich remeslách prijali ponuku priučiť mladú generáciu školákov svojim jedinečným zručnostiam. Aj samotný názov Kumštobranie zodpovedá hlavnej myšlienke tejto akcie – získať praktické zručnosti a remeselný kumšt. Dievčatá a chlapci 7. až 8. ročníkov sa vďaka dvojdňovému workshopu mohli naučiť šiť, zvárať, vyrábať keramiku, vŕtať, háčkovať a mnohé iné cenné zručnosti, ktoré mnohí – veríme – vo svojom živote aj využijú! Osem remeselných majstrov v ôsmich improvizovaných dielňach vytvorilo výborné podmienky pre tvorivé a zručné kumštobranie.

Malacká výtvarníčka Libuša Čtveráková priučila žiakov základom keramikárstva. Porozprávala im o glazúrovaní aj o samotnom vyrábaní keramiky. Vyskúšali si modelovanie z bielej hliny a točenie na hrnčiarskom kruhu. Pani Čtveráková si keramiku zamilovala najmä vďaka širokému spektru diel, ktoré z nej môže vytvárať, a prezradila, že je rada, že sa mohla podeliť so svojou vášňou aj s ostatnými.

Ďalší žiaci mali príležitosť zoznámiť sa s kreatívnym nadaním dcéry pani Libušky Čtverákovej, pod vedením ktorej si každý vlastnoručne vyrobil originálnu bábku. V dielni s názvom redizajn si zase žiaci vyrobili svojské kľúčenky, náhrdelníky a tričká. Výtvarníčka Janka Martinovičová im ukázala, ako sa aj z nepotrebných starých riflí dajú vytvoriť krásne veci.

Zaujímavé je, že ani niektorí chlapci neodolali zvyčajne ženskému remeslu – šitiu. Mnohí z nich držali ihlu vo svojich rukách po prvýkrát a ich ohlasy boli veľmi pozitívne. „Už dlhšie som sa zamýšľal na tým, že by som sa mal naučiť šiť. Toto podujatie ma veľmi obohatilo a som rád, že som sa na ňom zúčastnil. Keď sa mi roztrhnú tepláky, už nebudem musieť utekať za maminou, aby mi ich zašila, ale dokážem si ich zašiť aj sám. Myslím si, že aj chlapi by mali vedieť šiť, aby boli samostatní,“ prezradil jeden zo žiakov.

V dielni s názvom recykumšt sa mládežníci presvedčili o tom, že aj z plastových fliaš sa dajú vyrábať utešené a navyše užitočné veci. Ukázalo sa, že zhotovenie pôsobivej farebnej lampy nie je vôbec náročné. Najprv si nastrihali pásiky z PET fliaš, ich okraje zatavili nad sviečkou, aby dostali peknú farbu a pásik následne privŕtali na umelohmotnú nádobu.

Výrobky, ktoré žiaci počas 1. ročníka Kumštobrania vyrobili, sú originálne a dajú sa použiť ako dekorácia, módny doplnok či darček. Organizátorka a autorka nápadu, výtvarníčka Denisa Bogdalíková hovorí, že myšlienka zrealizovať niečo takéto jej napadla už dávnejšie: „Dnešné deti sú často nešikovné, nemajú motorické zručnosti v dôsledku toho, že si to nemajú kde vyskúšať. Navyše siedmaci a ôsmaci sa budú musieť onedlho rozhodnúť, kam povedú ich kroky ďalej, a možno aj vďaka tejto akcii objavia, že majú talent práve na takéto remeslá. Nemyslím si, že všetci musia mať vyštudovanú vysokú školu. Už teraz sa medzi nimi objavili skryté talenty.“
Škola plánuje podobnú akciu usporiadať aj v budúcom roku, a ak by sa podarilo získať finančnú podporu, otvorené by mohli byť aj iné druhy dielní, napr. rezbárstvo.

Remeselníci sa jednomyseľne zhodli, že toto podujatie bol skvelý nápad a tradičné remeslá by sa mali vrátiť do škôl aj ako vyučovacie predmety. Aj samotní žiaci s touto myšlienkou súhlasili, ale pod podmienkou, že predmet by nebol známkovaný. Ako sa hovorí: „Remeslo má zlaté dno.“ Aj dnešná mladá generácia môže dopomôcť k zachovaniu tradičných remesiel. Ktovie, možno sa práve medzi týmito žiakmi nachádza budúci talentovaný keramikár, drotár či krajčír.

Text, foto: SŠSFA