Bratislava privíta už v piatok prvý Bratislavský Oktoberfest 2016, sprevádzaný tradičným Farm Festom a súčasťou sobotného programu bude aj slávnostné zahájenie druhého ročníka podujatia Biela Noc. Milovníkov dobrôt z jabĺk poteší Jablkové hodovanie na každom kroku. Vo Vajnoroch bude  hodovanie spojené s Vajnorskou župnou šarkaniádou. Ponuku podujatí oživia aj Tekvicové dni v Stupave. 

 

„Jedným z tradičných produktov bratislavského regiónu je aj pivo.  Práve pre množstvo malých lokálnych pivovarov prúdia do regiónu húfy mladých návštevníkov. Pivo však v mestách nie je novinkou, pretože varenie piva bolo už v stredoveku jednou z mestských výsad. A práve túto tradíciu, tradíciu varenia kvalitného piva, predstavíme už tento víkend na Tyršovom nábreží počas prvého Bratislavského októberfestu,“ povedal výkonný riaditeľ KOCR Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký.

 

Bratislavský Októberfest 2016 je slávnosťou malých remeselných pivovarov, ktorá sa bude konať v piatok a v sobotu 7.-8.októbra od 12:00h do večera na Tyršovom nábreží v Bratislave a bude prezentovať to najlepšie z pivovarníctva, čo v bratislavskom regióne máme. Spolu bude vystavovať a predávať svoje pivá viac ako 15 domácich a mnoho hosťujúcich malých pivovarov z Moravy, Rakúska a Nemecka. V doplnkovej ponuke firiem Minipivo a Pivný raj bude aj množstvo pivných špeciálov vo fľaškách z celého sveta.
Súčasťou podujatia bude aj bohatá gastronómia. Na Župnej zabíjačke bude ponuka tradičných mäsových výrobkov bratislavského regiónu a pochutín, ktoré sa k pivu hodia najlepšie. Podujatie spestrí bohatý hudobný program a  sprievodné podujatia ako Piknik pána Baťu, Furka Motors, Bazár starožitností na Tyršovom nábreží a už piaty tohtoročný Farm Fest.

 

Bratislavský Októberfest 2016 bude v sobotu večer aj štartom umeleckého projektu Biela Noc. Z Tyršovho nábrežia budú môcť návštevníci Oktoberfestu vidieť iluminácie na Starom moste, Bratislavskom hrade, laserovú show na Moste SNP, ako aj navštíviť inštalácie v Divadle Aréna a v Sade Janka Kráľa.

 

Podujatie Biela Noc v sobotu 8.10. prinesie po druhý raz do bratislavských ulíc prezentácie súčasného audiovizuálneho umenia. Ponúkne návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov, ukáže oživené netradičné priestory, parky, mosty, nábrežie, fasády, hradby a výklady, ktoré počas jednej noci zmenia svoj charakter. Vizuálne atraktívne inštalácie, digitálne umenie, mapping, performance, koncerty a tanec, to všetko bude prístupné od 19:00h do 2h ráno. Najnovšie trendy v rozličných umeleckých disciplínach ponúkne festivalová trasa s päťdesiatimi dvoma umeleckými projektmi v širšom centre mesta. KOCR Turizmus regiónu Bratislava je partnerom podujatia Biela Noc aj tento rok.

 

Jablkové hodovanie je podujatie venované jablkám a všetkým dobrotám z nich vyrobených. Šťavy, mušt, koláče, netradičné polievky a množstvo iných špecialít budete môcť ochutnať v sobotu 8. októbra od 11:00h v bratislavských mestských častiach: Vajnory, Ružinov, Devínska Nová Ves a Nové Mesto – Fresh Market ako aj v Pezinku, Senci, Svätom Jure, Malackách, Stupave, Jabloňovom, Limbachu a v Dunajskej Lužnej. Toto gastronomické podujatie je súčasťou Župnej jesene.

 

V areáli bývalého športového letiska vo Vajnoroch sa v sobotu 8.10. od 13:30 do 17:00h bude súťažiť v púšťaní šarkanov. Na podujatí Vajnorská šarkaniáda môžete ochutnať jablkové špeciality na Jablkovom hodovaní a navštíviť tvorivé dielne.

 

Stupava pozýva v dňoch 7. – 8. októbra 2016 na krásnu jesennú akciu pre jednotlivcov aj pre rodiny s deťmi. Príďte si v piatok od 13:00h do 18:00h a v sobotu od 8:00h do 12:00h vyrezať tekvicu, či sa poradiť s profesionálmi o pestovaní rastlín. Čaká na vás vyrezávanie a zdobenie tekvíc, poradenstvo záhradnej architektky a bylinkárky, občerstvenie, predaj chryzantém, jesenných dekorácií a ovocných stromov.

 

Druhý októbrový víkend však môže každý v regióne stráviť aj hľadaním pokladov. Už v piatok zverejnia škriatkovia z hry „Objavuj poklady bratislavského regiónu“ prvých tridsať lokalít, na ktorých môže každý nájsť poklad. Jediné, čo k hľadaniu hľadači potrebujú, je aplikácia Bratislava Region a zapnuté GPS.

 

Viac informácií o aktuálnych podujatiach nájdete na www.gob.sk