Mesto Holíč leží na Západnom Slovensku v regióne Záhorie, 88 km severne od hlavného mesta SR Bratislavy, v severnej časti Trnavského samosprávneho kraja, 72 km severozápadne od krajského mesta Trnava.
Administratívne je začlenené v okrese Skalica, od okresného mesta je vzdialené 7 km juhozápadným smerom.
Mesto leží na severnej hranici Slovenska s Českou republikou, je vstupnou bránou z Českej republiky na Slovensko – hraničný prechod Holíč – Hodonín na ceste prvej triedy E 51 spája Západné Slovensko – Nitriansko a Trnavsko s moravským Brnom. Najbližším susedným mestom je mesto Hodonín v Českej republike.
Mesto leží na severe Záhorskej nížiny na styku dvoch morfologických celkov – Chvojnickej pahorkatiny a Dolnomoravského úvalu.

K starobylým slovenským mestám, ktoré sa v uplynulých storočiach hrdili prívlastkom slobodné kráľovské mesto, patrí i Skalica, mesto na hraniciach s Českou republikou. Jeho história je dlhá a bohatá. Striedali sa v nej obdobia budovania, rozmachu a rozkvetu s tými, ktoré boli poznačené vojnami, povstaniami, rabovaním a ničením, epidémiami či živelnými pohromami. Z viacerých hľadísk má Skalica na historickej, ale i súčasnej mape Slovenska významné postavenie.

Medzi Malými Karpatmi a riekou Moravou sa rozprestiera rovina pretkaná borovicovými lesmi, známe Záhorie. Jeho centrom boli odjakživa Malacky. V stredoveku cez túto obec prechádzala dôležitá obchodná cesta z Bratislavy do Šaštína, Brna a Olomouca. Dejiny Malaciek sú vlastne aj dejinami tohto kraja. Nič významnejšie sa na Záhorí neudialo, čo by sa nedotklo aj Malaciek.
Malacky ležia v blízkosti hlavného mesta v najbohatšom a najrozvinutejšom kraji republiky. Zároveň sú v tesnej blízkosti hraníc s Českou republikou, Rakúskom aj Maďarskom.